Tarte Tatin a la Gordon Ramsay

  • 2012.12.17.
  • 9











Ezt a desszertet évek óta szerettem volna elkészíteni, de
valahogy sosem vitt rá a lélek, gondoltam, úgyse fog sikerülni. Aztán a múlt
héten végül nekiveselkedtem, és rájöttem, hogy pofonegyszerű a dolog. Alig kell
hozzá valami, mégis mindenkinek ízlik, és nem mellesleg csodálatosan mutat.
Gordon Ramsay receptjét követtem, és a siker nem maradt el. Konyhai
analfabétáknak is ajánlom, ha a cukor nem ég le, már nyert ügyünk van. A karácsonyi asztalon is igazán jól néz ki,ráadásul elég gyorsan el is készül.

Recept



7 darab egyforma
méretű alma
10 dkg kristálycukor
10 dkg vaj
egy rúd fahéj
három szem kardamom
leveles tészta



Elöljáróban a leveles tésztáról annyit, hogy én frissen
feltekert, 270 grammos tésztát használtam, de fél csomag 50 dekásból is
biztosan kivitelezhető a dolog.

Az almát megpucolom, kimagozom – legegyszerűbb még egyben,
almakiszúróval kivenni a magházat – és félbevágom. A cukrot, fahéjat,
kardamomot egy sütőbe tehető serpenyőbe, vagy alacsony falú, teflonos lábosba
teszem és elkezdem magasabb lángon hevíteni, amíg buborékokat nem vet. Ekkor
hozzáadom a vajat, rázogatom a serpenyőt, amíg egy világosbarnás szószt nem
kapok.

Beleteszem az almákat vágott felükkel lefelé, és 10-12
percig főzöm a szószban, közben egyszer megfordítom, hogy a másik felük is karamellizálódhasson.
Ha kellően puha az alma, minden darabot a vágott felével felfelé fordítok és
egy öt percre félreteszem hűlni. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítem. A
tésztából akkora kört vágok ki, ami csak egy kicsit nagyobb, mint az edényem,
ráborítom a karamelles gyümölcsre és a széleknél kicsit alá is tűröm.

20-25 percig sütöm, utána kiveszem, tíz percig hagyom
hűlni, majd egy jól irányzott mozdulattal nagy tortatálra borítom. Langyosan
ettük, csak magában, de egy kis vaníliafagyi, vagy tejszínhab jól jöhet mellé.
Minden keményebb húsú, kevésbé leveses gyümölcsből, (pl körte, szilva, barack)
finom.



Az írás először a
Bezzeganyán
jelent meg.