Segítsüti 2013 - Mascarponés étcsokitorta

  • 2013.04.05.
  • 5

Amikor az év elején Nemisbéka megkeresett, hogy vállalnám-e idén is a sütést, erősen gondolkodtam, mert nem nagyon volt ötletem, hogy mit készítsek, de egy-két hét múlva, valamilyen családi ünnepre sikerült előállítanom egy tortát, ami annyira ízlett mindenkinek, hogy úgy döntöttem, idén is sütök, mégpedig ezt. Remélem, hogy nem csak a családomnak nyerte el a tetszését, hanem jó pár licitáló is akad majd, aki megküzd érte. A liciteket a
Segítsüti megújult weboldalán
tehetitek meg, aholaz enyém mellett még jó pár sütemény közül válogathattok! Az árverés a mai naptól kezdődik és április 8-án 16 órakor ér véget. A beérkezett összeget a Magyar Gyermekmentő Alapítvány balesetet szenvedett mentőautójának javítására fordítjuk.Ez a csokitorta nagyon egyszerűen elkészíthető, a tésztája egy kakaós vizes piskóta, a krém pedig pár kavarintással előállítható, csak jó minőségű étcsoki, tejszín, mascarpone és kevés cukor kell hozzá. No meg egy löttyintés kávé, mert mostanában úgy tapasztalom, hogy a kávé segít megadni a csokoládés desszerteknek azt az ízt, amit – én legalábbis- mindig kerestem.ReceptA tésztához: 4 tojás20 dkg cukor9 evőkanál víz12 dkg liszt3 dkg kakaópor (keserű, nem cukrozott!)egy sütőporA krémhez25 dkg jó minőségű, legalább 60%-os étcsokoládé2 dl tejszín25 dkg mascarponefél deci erős kávéA torta összeálításáhozHázi eperlekvárA tetejéreLikőrrel töltött csokitojás vagy bonbonElőször a piskótát készítem el. A sütőt 180 fokra előmelegítem, sütőpapírral kibélelek egy 23-24 centis kapcsos tortaformát. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat habosra keverem a cukorral, kanalanként hozzáadom a vizet, ezután a sütőporral és a kakaóval elkevert lisztet. A tojások fehérjét kemény habbá verem és a kakaós masszába forgatom. Beleöntöm a formába és kb. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Tortarácsra téve hagyom kihűlni, majd kettévágom.Amíg a piskóta hűl, elkészítem a krémet. Ehhez felforralom a tejszínt, és beletördelem a csokoládét, majd kevergetve felolvasztom benne. Megvárom, amíg lehűl, ekkor hozzáöntöm a kávét, és spatulával belekeverem a mascarponét is. Összeállítom a tortát: a kevésbé szép fél piskótát tortatálra teszem, megkenem lekvárral, majd a krém felével, ráfektetem a másik lapot is, és a tortát kívül is körbekenem a csokikrémmel. Most bonbonokkal díszítettem, de használhatunk csokiforgácsot, epret, vagy akár ehető virágokat is. Tálalásnál tejszínhabbal és egy szem eperrel kínálom.