Meggyes-vaníliás grízes pite

  • 2013.01.28.
  • 5




Tegnap pakolászva a rengeteg szórólapos újság között a kezembe akadt egy kisebb méretű papír, amelyen több receptet találtam. Muszáj volt gyorsan áttanulmányozni, mik azok... Az egyik recept fel is keltette az érdeklődésemet, és miután megállapítottam, hogy van otthon minden hozzávaló vasárnap délutáni nassolásra elkészítettem. Viszonylag egyszerűen és gyorsan megvan és nagyon kellemes ízű süti sikerült ezáltal alkotnom:D



Hozzávalók, amiket használtam:



Linzertésztához:



10 dkg vaj

1 tojássárgája

15 dkg liszt

5 dkg porcukor



Grízes krémhez:



4 dl tej

8 dkg gríz

6 dkg vaj

6 dkg porcukor

1 evőkanál vanília aroma vagy 1 csomag vaníliás cukor



Meggyes krémhez:

4 ek meggylekvár

1 ek cukor

csipet fahéj





kb. 15-20 szem rumosmeggy



valamint kb. 15 dkg sárgabaracklekvár



Első lépésben a linzertésztát készítettem el. Kimértem a lisztet, vajat, cukrot, hozzáadtam a tojássárgáját, amivel összegyúrtam a tésztát. Ezután belenyomkodtam a piteformámba. Nekem az Ikea-féle piteformám van, ami szerintem egy kicsit nagyobb, mint az általában kapható piteformák, az átmérője 28 cm. Ezután 1 órára hűtőbe tettem. Pihentetés után villával megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem, de oda kell figyelni rá, mert hajlamos gyorsan megsülni, nekem egy egészen picikét sikerült túlsütnöm, de szerencsére, még az éppen ehető kategóriában maradt:D Miután megsült hagytam kihűlni.

A meggylekvárhoz hozzáadtam a kimagozott rumosmeggy szemeket a fahéjat és a porcukrot és jó alaposan összekevertem, majd rákentem a kihűlt linzertésztára.

A tejet felforraltam, folyamatos keveréssel belekevertem a grízt, amivel addig főztem, amíg szépen besűrűsödött. Utána levettem a tűzről és jött bele a vaj, a cukor és a vanília aroma. Még melegen rákentem a meggylekváros részre. Kihűlés után a sárgabaracklekvárt egy üvegtálba tettem, amit fél percre betettem a mikroba melegedni, majd rákentem a grízes krém tetejére. Utána megint hűtőben pihentetés 1-2 órán át, majd jóízű elfogyasztás:)))


Címkék

Desszert Édesség