Szilveszteri malackák

  • 2012.12.29.
  • 0




Ezek a nagyon édes kinézetű finomságok már elég régóta keringenek az interneten, én is szemezgettem már ezzel a recepttel, többen kedvesen ajánlottam is már nekem:)))), de csak most jutottam el oda, hogy meg is sütöttem. Tulajdonképpen a tészta szerintem egy jófajta pogácsatésztának felel meg, így elég könnyű, laza tészta volt az alapom. Egy picikét macerásnak éreztem a fejek elkészítését, főként a fülek
"hozzáragasztását", de végül is egyszer van szilveszter egy évben:)))

Hozzávalók, amiket használtam:

55 dkg liszt
20 dkg vaj
1 egész tojás
15 dkg reszelt sajt
1,5 dl tejföl
2 kk só
2 dl tej
2,5 dkg élesztő
csipet cukor
+ 1 db tojás a kenéshez
a szemeknek én ételszínezéket használtam, de ezt lehet helyettesíteni különböző magokkal is


Első lépésben a tejben elmorzsoltam az élesztőt és a pici cukorral langyosítás után felfuttattam az élesztőt. Ezután az összes többi hozzávalót kimértem egy tálba és jól összedolgoztam. Pihentettem letakarva egy fél órát, majd lisztezett felületen egész vékonyra kinyújtottam. Pogácsaszaggatóval egy nagyobb kört vágtam ki, majd egy kisebb kört és végül egy egészen picikét az orrnak. A közepes méretű kört négy felé vágtam ezek lettek a malacfülek. A legnagyobb kör aljára elhelyeztem a legkisebb formát kicsit rányomtam, majd két füldarabot hozzátapasztottam a tetejére a két oldalán. Ezt megcsináltam egy tepsinyi mennyiségben, majd egy felvert tojással megkentem az egészet. Az orrlyukakat szívószállal lyukasztottam át, a szemeket pedig a fekete ételfestékbe mártott fogpiszkálóval alakítottam ki. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megsültek. A tészta nekem eléggé megkelt, így viszonylag magasak lettek a malackák, viszont a tészta nagyon könnyű, levegős lett.