Epres madeleine

  • 2013.05.28.
  • 4






Mint minden évben idén is beneveztünk a
leányzóval a wekerlei süteménysütő versenyre. Mivel éppen az eper
szezonja van, természetesen epres süteményben gondolkoztunk. A
kisasszony leült a számítógép elé és végignézte a blogon található
sütiket, majd rábökött a Madeleine süteményekre. Én pedig némi kombinálás után kitaláltam ezt az epres változatot.

Hozzávalók, amiket használtunk:


15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 egész tojás
1 narancs reszelt héja
1 ek vaníliás cukor vagy egy csomag
15 dkg liszt
10 dkg eper
2 ek cukor
1 ek étkezési keményítő 1 dl vízben elkeverve


Az
epreket alaposan megmostam és a cukorral feltettem melegedni, mikor már
megolvadt egy kicsit összetörtem a fakanállal az epreket. Mivel elég
sok levet eresztett, nem akartam, hogy a tésztát nagyon eláztassa így 1
deci vízben elkevertem egy evőkanál étkezési keményítőt, amivel
besűrítettem az eperszószt.


Ezután a
szobahőmérsékletű vajat elkevertük a porcukorral és a vaníliás
cukorral. Belereszeltük a narancshéjat, utána egyesével jöttek a
tojások, végezetül pedig a liszt.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
Belekanalaztunk egy-egy adagnyi tésztát a madeleine formába, és a
közepébe krátereket vájtuk, amikbe beletettünk egy-egy kiskanálnyi
eperszószt. Erre jött még egy kevéske tészta. Utána 15 perc alatt
megsütöttük. Ebből a mennyiségből nekünk 24 db sütemény készült.












Ezzel a finom sütivel a kisasszony megkapta a legjobb epres sütemény különdíjat!