Fánk, Anyukám receptje nyomán

  • 2014.02.02.
  • 8

Ha február, akkor fánk. Ilyenkor hetente tudnék enni és bevallom elég sokszor kerül terítékre. A legjobban azt szeretem, amit Anyukám készít, ennek hiányában az általam sütöttel is beérem. Igaz ez sokszor nem lesz szalagos, hiába ugyanaz a recept... ez van, azonban az íze, állaga finom, így szeretem :) Megyek és most is sütök egy adaggal, a héten már másodjára.Hozzávalók: 600 ml langyos tej50 g élesztő2 tojás sárgája2 evőkanál cukor1 evőkanál rum2 nagy csipet só2 evőkanál olaj900-1000 g liszt1000 ml olajporcukor, lekvárElkészítése: 1. A tej felébe belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk egy evőkanál cukrot. Hagyjuk pihenni 10 percig, ez idő alatt az élesztő beindul, és szépen felfut a tej tetejére. Ekkor beleöntjük a maradék
tejet egy nagy keverőtálba, hozzáadjuk az élesztős tejet, a cukrot, a sót, a tojás sárgákat, az olajat, a rumot, majd szép lassan a lisztet.
2. A liszttel óvatosan kell bánni, részletekben adagolva adjuk a folyadékhoz és annyit adjunk hozzá, amitől nyúlós, de nem folyós tésztát kapunk. El kell válnia az edény falától, de a kezünkre rá kell ragadnia. Ha elértük ezt az állagot, akkor dagasszuk 10-15 percig, majd hagyjuk kelni egy-másfél órát.
3. Ezt követően a tésztát borítsuk vastagon lisztezett munkafelületre, a tetejét is lisztezzük be és óvatosan lapogassuk ki egy centi vastagra. Ha nagyon ragad gyúrjuk át óvatosan és csak néhány mozdulattal.
4. A kinyújtott tésztából szaggassuk ki a fánkokat, helyezzük lisztezett felületre és fél órát hagyjuk pihenni. 5. Forrósítsunk fel egy liter olajat egy serpenyőben és a megkelt fánkok mindkét oldalát süssük benne arany barnára.
6. Amikor az olajba helyezzük a fánkot, az ujjunkkal nyomjunk egy mélyedést a fánk tészta közepébe és elsőnek ez az oldal kerüljön az olajba. Melegen, porcukrozva, lekvárral tálaljuk.

Címkék

_Magyar Fánk