Ropogós házi kiflik kelesztés nélkül

  • 2020.03.24.
  • 5

Annyira gyors és egyszerű, hogy nem is gondolnánk milyen finom! Kb. 35-40
perc alatt kész van a dagasztással, formázással, sütéssel együtt. Reggelire sütöttem a gyerekeknek mielőtt felkeltek volna, volt nagy meglepetés....alig bírták kivárni, hogy kihűljenek!
Most, hogy itthon van mindenki és egész nap be vagyunk zárva, próbálom kényeztetni őket mindenféle finomsággal. Mint például frissen sült házi kiflivel! :))Hozzávalók:35-40 dkg fehér liszt
2,5 dl tej1 kiskanál só1 kiskanál cukor2 dkg friss élesztő
25 g vajkevés tej a kenéshezAz élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukros, langyos tejben.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, a felfuttatott élesztőt, valamint a maradék tejet. Kézi robotgéppel alaposan eldolgozzuk .Az eredeti recept 35 dkg lisztet ír, nekem 40-et vett fel. Lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, ami elválik a tál falától, de megfogva még enyhén ragacsos. :)A tésztát két részre osztjuk, gömbölyítjük, majd mindkettőt lisztezett vagy sütőpapíros deszkán kör alakúra nyújtjuk. Kb. 3-4 mm vékonyra.
A kinyújtott tésztát 4-4 cikkre vágjuk, majd egyenként a szélesebbik felénél kezdve szorosan feltekerjük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.A formázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk, majd előmelegítjük a sütőt 200 fokra.Míg melegszik a sütő, a kiflik kelnek, több idő nem kell neki. Mikor már felmelegedett a sütő, lekenjük a kifliket tejjel, majd betesszük a sütőbe. Alsó-felső módban világosbarnára sütjük. Kb. 18-20 perc.Jó sütögetést és vigyázzatok Magatokra!