Mascarponés csokis körtetorta

  • 2020.01.26.
  • 1

Karácsonyra sütöttem ezt a tortát, olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sajnos nem nagyon tudtam. A gyerekeim azóta már kétszer újrakérték, a helyzet ugyanez. Mire észbe kaptam, már a fele hiányzott. Szóval
jó lett! :)))A képek így nem túl szépek, de a receptet bátran ajánlom! :)A piskóta hozzávalói:7 tojás7 evőkanál cukor7 evőkanál lisztcsipetnyi sütőporA krémhez:1 doboz mascarpone (250 g)1 kis doboz habtejszín vagy Hulala2 zacskó vaníliás cukor vagy vanília aromaA csokikrémhez:3 tojás1 tábla étcsoki35 dkg vaj30 dkg cukor2 evőkanál cukrozatlan kakaóporízlés szerint rumaroma, nálam 2 evőkanálElőször elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan a fehérjehabba keverjük.Végül kanalanként beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A lényeg, hogy a tészta minél levegősebb maradjon.Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40
perc alatt készre sütjük. Félidőben 10-15 fokkal visszább vehetjük a hőmérsékletet.
Ha megsült rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük 3 fele.
A mascarponés krémhez kemény habbá verjük a habtejszínt vagy a Hulalát, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ízlés szerint adunk hozzá vaníliás cukrot vagy pár csepp vanília aromát.A csokikrém elkészítése:A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd gőz felett
perc alatt, gyakran kevergetve összefőzzük.
Beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokit.Addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle és a cukor teljesen elolvadt. Kb.
perc. Gyakran megkeverjük.
Még forrón kisebb adagokban hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni. Többször átkeverjük, hogy minél krémesebb legyen. Ha már langyos, én pár percre be szoktam tenni a mélyhűtőbe, úgy könnyebben elérem a kívánt állagot.
A körtéket meghámozzuk, pici szeletekre vágjuk és egy serpenyőben kevés citromlével és fahéjjal átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.Végül összeállítjuk a tortát:Az alsó lapra halmozzuk a körte felét, elrendezgetjük, hogy mindenhova jusson.A körtére jön egy adag csokikrém, rá a mascarponés krém. A csokikrém adagolással vigyázzunk, hogy maradjon a tetejére is.
A második lapra ugyanígy, körte, csokikrém, mascarponés krém és rá a harmadik tortalap.Végül a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát.