Burgonyával, hagymával sült sertéstarja
- 2012.12.20.
- 1
·
1,5 kg csont nélküli sertéstarja
·
kb. 5-6 evőkanál zsír
·
4 gerezd fokhagyma
·
2 fej vöröshagyma
·
só, bors
·
4-5 db burgonya
·
sült hús fűszerkeverék
Az új jénai
tálam felavatása :-)
A tarját
megmossuk, lecsepegetjük, sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük 1 zúzott
fokhagymával, valamint
a
fűszerkeverékkel. Lefedve, hűtőszekrényben legalább 3 órán át pihentetjük.
A jénai tálba
beletesszük húst, persze ha nincs ekkora jénaink, jó a római tál vagy egyéb
mélyebb tepsi. A hús köré rendezgetjük a megpucolt, négybe vágott burgonyát, a
szintén négybe vágott hagymát, fokhagymagerezdeket, néhány evőkanálnyi zsírt
pöttyintünk ide oda. Majd lefedjük a jénai tetejével és betesszük a 200 fokos
előmelegített sütőbe. kb. 2 órán át pároljuk, sütjük, a fedőt sem kell levenni,
a tál szinte magától tudja, mi a dolga. Két óra alatt csodásan megpuhult, majd
megpirult a hús.
Melegen burgonyapürével tálaltam, bármilyen
savanyúság, saláta vagy tartármártás illik hozzá. Másnap hidegen felszeletelve,
friss, ropogós zsíros kenyérre pakolva mennyei lakoma!