Gyökérkenyér

  • 2020.03.22.
  • 8

Ha reggelre friss, ropogós meleg kenyeret szeretnénk, süssünk gyökérkenyeret!Pofonegyszerű az elkészítése, este bekevered, éjjel pihen, reggel kisütőd! Hüvös helyen 10-12 óra pihentetés kell neki, nyáron amikor melegebb van, 6-7 óra elég.
Fél kiló lisztből két kenyérke készült, egy sima és egy olívabogyós.Hozzávalók:50 dkg liszt2 dkg élesztő (nálam friss)2 evőkanál olívaolaj1 evőkanál só (kb 12 g)4 dl langyos vízcsipetnyi cukor ( elhagyható)pár szem olíva bogyó ( opcionális)Egy pohárkában az élesztőt felfuttatjuk kevés cukros, langyos vízben. Ha szárított élesztő használunk, akkor csak simán a lisztben elkeverjük.A lisztet, sót, olajat és a felfuttatott élesztőt fakanállal lazán összekeverjük egy nagy tálban. Dagasztani nem kell, éppen annyira keverjük össze a hozzávalókat, hogy a liszt mindenhol átnedvesedjen. Állagra kb. olyan, mint a nokedli tészta.
Lefedjük és lehetőség szerint hűvös helyen egész éjjel pihentetjük. Hűtőbe nem tesszük!Reggel egy bőven lisztezett, (kb. egy maroknyi liszt) deszkára borítjuk és kézzel téglalapot formázunk.
Nálam kb. 30x40 cm.A téglalapot kettévágjuk, ha ízesíteni szeretnék, itt szórjuk meg a hozzávalókkal, én felszeletelt olívát tettem rá.
A téglalapok oldalát picit visszahajtjuk, majd feltekerjük mint a bejglit, majd néhányszor megcsavarjuk és átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt tepsire.Letakarva további 40 percig pihentetjük, közben a sütőt előmelegítjük
220 fokra.A sütő aljába egy kis vizet spriccelünk vagy fém edénybe vizet teszünk és betesszük a sütő aljába.30-40 perc alatt világosbarnára sütjük a kenyérkéket.
Nálam alul felül módban sült, légkeveréses sütőben picit hamarabb készen van. A lényeg, hogy csak addig süssük, amíg világosbarna lesz, különben nagyon kiszáradhat.Készítettem pár fázisfotót is, hogy még könnyebb legyen az elkészítése.