Brassói aprópecsenye

  • 2013.01.20.
  • 5











·







1 kg
sertéstarja

·







1 kg burgonya

·







só, bors, őrölt
pirospaprika

·







szárított morzsolt
majoránna

·







2-3 gerezd fokhagyma

·







olaj vagy zsír a
sütéshez





Sokat
kísérleteztük itthon, míg kialakult a család kedvenc brassói receptje.
Gyerekkoromban már a menzán is szerettem, de éreztem, hogy valahogy nem az
igazi.

A hús nem volt ropogós, a
krumpli a sok szafttól már átázott….de ízre finom. És innen indul nálunk a
brassói recept története. Pecsenye….már a nevében is benne van, hogy egy sült,
enyhén ropogós húsról van szó, tehát nem lehet olyan puha, szaftos mint egy pörkölt.
Ebből kiindulva a húst kis kockákra vágjuk, és bő zsírban vagy olajban egy
teflon serpenyőben gyakori kevergetéssel előbb megpároljuk, aztán megpirítjuk.
Külön vizet nem adunk hozzá.




















Egy kg húshoz elég nagy serpenyő kell, ha
nincs, akkor süssük meg két adagban. Ha a hús készen van, megszórjuk zúzott
fokhagymával, átkeverjük, majd egy szűrővel vagy nagy lyukas kanállal kiszedjük
a húst a zsiradékból és egy jénaiba vagy más hőálló tálba tesszük. Ízlés
szerint megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és jól
összekeverjük. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és kisütjük.
Végül összekeverjük a sült húskockákat a sült burgonyával és még frissen
tálaljuk. Salátával, savanyúsággal kínáljuk.



Nyáron a húst a
szabadban, bográcsban szoktuk megsütni, az ám a mennyei lakoma :-)



Jó étvágyat
kívánok!







Címkék

Sültek Hal