Mákos-almás torta, krémtúrós töltelékkel

  • 2014.02.03.
  • 6

Hozzávalók a tésztához:(24-26 cm átmérőjű forma)7 tojás fehérje15 dkg cukor17 dkg darált mák4 evőkanálnyi liszt1 csomag (12 g) sütőpor2 db kisebb reszelt alma1 db kisebb citrom leve és reszelt héja1 dl olajTöltelék:1 csomag (40 g) vaníliás pudingpor3 dl tej5 evőkanálnyi cukor20 dkg vaníliás krémtúró1 csapott evőkanálnyi zselatinpor1 dl víz3 dl habtejszínA lapok megkenéséhez almalekvár (ha nincs, más tetszőleges)Elkészítés:A tortalaphoz a reszelt almát elkeverjük a citromlé felével, és az egymással elkevert száraz adalékokhoz keverjük az olajjal együtt.A tojások fehérjét a maradék citromlével habosra verjük, majd a cukrot fokozatosan hozzáadva, kemény habot készítünk belőle.Először csak kis adagot forgatunk a habból a mákos masszába, majd a maradékot is hozzáadjuk szépen óvatosan beleforgatva.Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki kb. 40 perc alatt, sütőpapírral bélelt formában.A krémhez a pudingot, a cukrot, a tejet a szokásos módon sűrűre főzzük, és hagyjuk kihűlni.Kihűlés után átmixeljük a masszát, és a krémtúróval egyneműre keverjük.A tejszínből kemény habot verünk. Nálam édes cukrászhab volt, ha állati eredetű a tejszín, akkor még adhatunk hozzá ízlés szerint cukrot.A vízbe áztatott zselatint kis lángon áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel).A tejszínhabból 2-3 evőkanálnyit a langyos zselatinhoz keverünk, majd ezt a keveréket adjuk a nagyobb mennyiségű habhoz.A kihűlt tésztát két lapra vágjuk, megkenjük a lapokat almalekvárral, és megtöltjük a krémmel: a tejszín kétharmad részét a krémbe keverjük, a maradékkal a torta tetejét vonjuk be.