Karamellkrémes mogyorós torta

  • 2011.12.25.
  • 9

Hozzávalók:Tészta adalékai 26 cm átmérőjű tortalaphoz:25 dkg puha (szoba hőmérsékletű) margarin25 dkg cukor4 tojás10 dkg darált mogyoró25 dkg liszt1 csomag (12 gr) sütőpor0,5 dl erős főzött feketekávé (itt: 1 púpozott teáskanál neszkávé 0,5 dl forró vízzel feloldva)Krém:15 dkg fehér csoki5 dl habtejszín15 dkg kristálycukor2 dl tej5 dkg vaj / margarin1 csomag karamell ízű pudingpor3 dl tej2 evőkanál cukorLapok kenéséhez: házi narancslekvár, kb. 9 evőkanállal Elkészítés:A tésztához a puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a darált mogyorót, majd a kávét és a sütőporral elkevert, szitált lisztet.Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába simítjuk a masszát, és előmelegített, kb. 180 -200 °C –os sütőben tűpróbáig sütjük.A tortalapot hagyjuk hűlni a formában, majd kiborítjuk, teljesen kihűtjük, végül 3 lapra vágjuk, és megtöltjük a hideg krémmel.A krémmel való töltés előtt a lapokat lekvárral megkenjük.A krém elkészítését nem írom le részletesen, a "Karamellkrémes torta" leírásánál meg lehet nézni.A cukor mennyiségén kicsit visszavettem most, elég édes lett így is. Ha túl lágynak ítéljük meg a krémet, akkor oldjunk fel kis lángon kevés folyadékban 1 evőkanálnyi zselatint, és adjuk hozzá óvatosan elkeverve.A torta a krém miatt családi kérésre készült, mivel nagy siker volt annak idején, és azóta is csak ígérgetem az ismétlést. A tészta Gerdi receptje alapján lett választva, annyi módosítással, hogy dió helyett mogyoró került bele.A tészta finom, piskóta-jellegű, kiadós. Jóval korábban elkészült, lefagyasztottam, és most az ünnepek előtt csupán a krémet készítettem el. A fagyasztást nagyon jól viselte, olyan, mintha teljesen frissen készült volna.Köszönöm a receptet!:-)