Epres ünnepi torta

  • 2013.03.17.
  • 1












Hozzávalók 28 cm-es
tortaformához:

Piskóta:



9 tojás

18 dkg liszt

27 dkg cukor

1 evőkanálnyi citromlé



Krém:



7.5 dl habtejszín

10-15 dkg porcukor

7.5 dl epres joghurt

50 dkg fagyasztott eper
(szezonban friss gyümölcs)

1.5 evőkanálnyi zselatinpor






Díszítés:



15-20 dkg friss eper

5-10 dkg étcsokoládé






Elkészítés:



A tortalaphoz a tojások fehérjét
felverjük a citromlével, a cukrot kisebb adagokban hozzáadva, kemény habot
készítünk. A sárgákat egyenként adjuk hozzá, végül a szitált lisztet kavarjuk
el a masszában.

Sütőpapírral bélelt
formába simítjuk, előmelegített 200 °C-os sütőbe tesszük, és levesszük a hőt
180 °C-ra. Kb. 40 perc alatt kisütjük, tűpróbával ellenőrizhetjük.

A formában hagyjuk kicsit
hűlni, majd lisztezett felületre borítjuk.

Kihűlés után 3 egyforma
lapra vágjuk.



A fagyasztott epret
hagyjuk kiengedni, leszűrjük, a lecsorgott léhez 1 evőkanálnyi cukrot adunk, és
összeforraljuk. A lapokat a sziruppal megöntözzük.



A krémhez a zselatint kb. 1 dl vízbe áztatjuk, majd kis
lángon folytonos keveréssel áttetszőre feloldjuk (nem forraljuk fel!).



A habtejszínt kemény habbá
verjük a cukorral, és a joghurtot lassan hozzáadjuk.

A masszából 2-3
evőkanálnyit elkeverünk a langyos zselatinnal, és így adjuk a nagyobb
mennyiséghez.



Az alsó tortakarikát tálcára
helyezzük, egy tortakarikát köré illesztünk úgy, hogy maradjon egy kis hézag a
forma és a lap között, így a krém a torta oldalára is kerül.

A két alsó lapot kirakjuk
eperrel, és egyenlő arányban elosztva töltjük meg a tortát a krémmel.



Ez egy születésnapra
készült torta, jó kiadós súlyra és magasságra is, kb. 10
cm magas lett. Sajnos itt sem készült kép a szeletről,
amit igazán sajnálok, mert nagyon mutatós volt szeletelve.