Mákos gombóc szilva öntettel

  • 2013.05.09.
  • 4









Hozzávalók:






50 dkg burgonya

10 dkg liszt


1 db tojás

1 evőkanál búzadara

1 + 2 evőkanál olaj (1 a tésztába, 2 a pirított zsemlemorzsához)

csipet só

20 dkg zsemlemorzsa



A töltelékhez:


8 dkg olvasztott vaj

25 dkg darált mák

5 dkg cukor

1 teáskanál vaníliakivonat

1 evőkanál rum

1 evőkanál szilvalekvár



A szilvaöntethez:


szilvalekvár

kevés víz
A szilvaöntethez a lekvárt kevés vízzel felmelegítjük. Félre tesszük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. 12 részre osztjuk és golyókká formáljuk. Félretesszük. A burgonyát sós vízben héjastul megfőzzük. Krumplinyomón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, búzadarát, 1 evőkanál olajat, csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk. A tésztát hengerré formázzuk, majd 12 darabra vágjuk. Az így kapott köröket kézzel kicsit tovább nyújtogatjuk. A mákgolyókat a tészták közepébe helyezzük és gombócokká formázzuk.
Sós, forró de nem lobogó vízbe tesszük és addig főzzük amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére + még 5 percet. Amíg a gombócok főnek a zsemlemorzsát a maradék olajban aranybarnára pirítjuk. A gombócokat szűrőkanállal a morzsába szedjük, meghempergetjük benne és porcukorral megszórva, szilva öntettel tálaljuk.

A facebookon is követhettek,
itt tudtok csatlakozni hozzám.