Mákos gombóc szilva öntettel
- 2013.05.09.
- 4
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
10 dkg liszt
1 db tojás
1 evőkanál búzadara
1 + 2 evőkanál olaj (1 a tésztába, 2 a pirított zsemlemorzsához)
csipet só
20 dkg zsemlemorzsa
A töltelékhez:
8 dkg olvasztott vaj
25 dkg darált mák
5 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
1 evőkanál rum
1 evőkanál szilvalekvár
A szilvaöntethez:
szilvalekvár
kevés víz
A szilvaöntethez a lekvárt kevés vízzel felmelegítjük. Félre tesszük. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverjük. 12 részre osztjuk és golyókká formáljuk. Félretesszük. A burgonyát sós vízben héjastul megfőzzük. Krumplinyomón áttörjük és hagyjuk kihűlni. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, búzadarát, 1 evőkanál olajat, csipetnyi sót. Jól összegyúrjuk. A tésztát hengerré formázzuk, majd 12 darabra vágjuk. Az így kapott köröket kézzel kicsit tovább nyújtogatjuk. A mákgolyókat a tészták közepébe helyezzük és gombócokká formázzuk.
Sós, forró de nem lobogó vízbe tesszük és addig főzzük amíg a gombócok fel nem jönnek a víz tetejére + még 5 percet. Amíg a gombócok főnek a zsemlemorzsát a maradék olajban aranybarnára pirítjuk. A gombócokat szűrőkanállal a morzsába szedjük, meghempergetjük benne és porcukorral megszórva, szilva öntettel tálaljuk.
A facebookon is követhettek,
itt tudtok csatlakozni hozzám.
A szerzőről
Tücsökbogár konyhája