Diós almás pite (kompromisszumos paleo)

  • 2013.10.17.
  • 8





Ehhez a süteményhez célszerűbb kerámia, vagy szilikon formát használni, ha csak nem olyan a mikrónk, amibe fémet is lehet tenni. Ha fém brownie formában sütjük, akkor a mikrózás előtt feltétlenül vegyük ki a süteményt belőle.


Hozzávalók:



a tésztához:


6 db tojássárgája

10 dkg mandulaliszt (vagy őrölt szeletelt mandula)

10 dkg darált dió

1-2 evőkanál eritritol (xilit vagy méz) (nem paleozóknak cukor)

1 teáskanál foszfátmentes sütőpor (DM Alnatura) (nem paleozóknak sütőpor)



a töltelékhez:

10 alma (lehet több is, nekem ennyi volt itthon)

1/2 citrom leve

1-2 evőkanál eritritol (xilit vagy méz)
(nem paleozóknak cukor)

1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék



a habhoz:

6 tojásfehérje

1/2 citrom leve


10 dkg eritritol (xilit vagy a kettő keveréke, én felesben használtam)
(nem paleozóknak cukor)



a kenéshez:


1 teáskanál kókuszolaj vagy ghee (nem paleozóknak vaj)

A tölteléket készítjük el először, amihez a megpucolt almákat lereszeljük. A cukorral, a citromlével és a fűszerkeverékkel addig pároljuk, amíg a leve el nem fő teljesen. Levesszük a tűzről. Közben a tésztához a tojássárgát habosra keverjük az édesítő szerrel. Belekeverjük a szárazanyagokat. Majd belenyomkodjuk a kiolajozott (lehetőleg kerámia) pitetálba (ha szilikon forma akkor nem kell olajozni), vagy 25 x 25 centis sütőpapíros brownie formába. 150 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha megsült (akár még melegen is) ráterítjük a párolt almát és így hűtjük ki. Amikor már hideg a tojásfehérjét a citromlével és az édesítőszerrel kemény habbá verjük, rátesszük az almás rétegre, villával kicsit felborzoljuk, majd 750 wattra állított mikróba tesszük 30 másodpercre. Miután kivettük a mikróból, már fogyaszthatjuk is.



A facebookon is követhettek,
itt tudtok csatlakozni hozzám.A Google+-on
itt tudtok csatlakozni hozzám.