Eszterházy szelet (paleo)

  • 2016.12.22.
  • 8

Gyerekkoromban a mamám minden születésnapomra diótortát sütött, csak így egyszerűen DIÓ TORTÁT. Később amikor már cukrászdákba jártam jöttem rá. hogy tulajdonképpen ő az Eszterházy tortát sütötte meg nekem minden évben (mit nem adnék azért, ha még egyszer ehetnék az általa sütött dolgokból, már az sem bántana, hogy sohasem a napján kaptam meg!) Halkan jegyzem meg sehol sem, a legnevesebb cukrászdákban sem ettem olyan finomat, mint amilyet ő készített.Hozzávalók:a piskótához:10 tojásfehérje18 dkg őrölt dió10 dkg eritrit (nem paleozóknak cukor)csipet só var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-17684248-3']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })(); a krémhez:
2 dl
ToTu tej2 tojássárgája4 gramm zselatin8-10 dkg eritritvanília ízlés szerint20 dkg nem folyós, de nem is betonkemény kókuszolaja díszítéshez:2 dkg cukor- és tejmentes étcsokoládéA krém valamennyi hozzávalóját, a kókuszolaj kivételével közepes lángon, habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lehúzva a tűzről kis ideig még kevergetjük, így nem ég le az alja. Félretesszük, kihűtjük, majd annyi időre amíg dermedni nem kezd hűtőszekrénybe
tesszük. A tésztához a tojásfehérjéből csipetnyi sóval kemény habot verünk. Óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk az eritrittel elkevert darált diót. A masszából 35 x 30 centis téglalapot kenünk, sütőpapíros lemezre, majd 175 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük. 3 egyforma csíkra vágjuk. Amíg a tészta sül, illetve hűl összeállítjuk a krémet, amihez a kókuszolajat kihabosítjuk, majd kisebb adagokban hozzáadjuk a vaníliapudingot is. Arra figyeljünk, hogy a két rész nagyjából egyforma hőmérsékletű legyen amikor összedolgozzuk, nehogy ikrássá váljon a krém, ha mégis kicsapódna a kókuszzsír, könnyen korrigálhatjuk, ha a krémet vízgőz fölé téve addig és csak addig keverjük, amíg a krém kisimul. Ha a krém túl lágy 5-10 percre hűtőszekrénybe téve érhetjük el a kenhető állagot. A krémet a lapokra kenjük. A három lapot krémes felükkel felfelé egymásra rakosgatjuk. A tetejét olvasztott, de nem meleg csokoládéval díszítjük. Szerintem érdemes egy éjszakán át dermedni hagyni a hűtőszekrényben. Annyi idő alatt jól összeérnek az ízek.A facebookon is követhettek,
itt tudtok csatlakozni hozzám. Ne feledjék, hogy csak akkor jelennek meg a bejegyzéseim nálatok, ha a
Követed
lehetőségre is rákattintatok.A Google+-on
itt tudtok csatlakozni hozzám.Létrehoztunk egy új paleos receptes csoportot, ha van kedvetek csatlakozni hozzánk itt megtehetitek:
https://www.facebook.com/groups/523183661193999/
A ti ötleteiteket, receptjeiteket is várjuk!