Paradicsomos húsgombócos tészta

  • 2013.06.14.
  • 2

Előző hétvégén kellett felkészülnöm a záróvizsgámra, sok minden közbejött a munka mellett is, ezért csak így maradt rá időm. Le kellett utaznom anyuékhoz, de megfogadtam, hogy nem állok neki sütni-főzni, tényleg tanulok... mivel nem tanulásmódszertani bejegyzéseket szoktam írni, sejthetitek, hogy nem sikerült betartani ;) Szombaton az egyik öcsém főzött ebédet, a hosszú péntek éjszaka miatt olyan öt körül el is készült, úgyhogy vasárnap én fogtam a kezembe a fakanalat, hogy még kettő előtt ehessünk :) Péntek éjszaka tévét néztem, Nigella műsora ment, ott lőttem ezt a gyors receptet.


Hozzávalók:
0,5 kg darált hús (sertés, vagy marhával keverve)
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
3 evőkanál búzadara
só, bors, oregánó, petrezselyem

2 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
4-5 evőkanál (olíva)olaj
7 dl paradicsomszósz
1,5 dl tej
2 dl víz
1 teáskanál cukor
só, bors, oregánó, bazsalikom, petrezselyem

0,5 kg száraztészta, hosszúmetélt vagy spagetti

A húst, az apróra vágott hagymát, a búzadarát és a fűszereket összekeverjük. Apró, kávéskanálnyi adagokból gombócokat formálunk. Ez kicsit pepecs meló, át is sóztam a bedolgozó öcsire, aki rendes volt és megcsinálta helyettem :) Ezt el lehet előre is készíteni, egy tálcára felsorakoztatva a golyócskákat, megvár minket a hűtőben, innen a a kész étel már 20-30 perc alatt megvan.

Az eredeti recept a neten kevesebb hagymát ír, de a műsort nézve feltűnt, hogy nem egy darab hagymáról van szó. Az ilyen raguknak, pörköltöknek soha nem árt, ha jó sok hagymából készül az alap, ízesebb, szaftosabb lesz tőle. Robotgépbe dobtam az összes hagymát, 30 másodperc alatt apróra vágta az egészet a drága. (Én ebből a hagymakeverékből raktam a húshoz is, nem vacakoltam vele külön.)

A felaprított hagymát néhány evőkanálnyi olívaolajon

5-10 perc alatt üvegesre pároljuk majd ráborítjuk a paradicsomot és a vizet. Megcukrozzuk, megfűszerezzük és körülbelül 10 percig főzzük közepes lángon. Utána hozzáadjuk a tejet, Nigella szerint selymesebbé teszi a szószt és igaza van. :) Néhány perc alatt felforr, akkor belerakosgatjuk egymás mellé a gombócokat és nem piszkáljuk, nem keverjük 5-10 percen keresztül, hogy ne essenek szét a húsgombócok. Összesen 20-25 percre van szükségük

Itt már nincs egyéb teendőnk, mint frissen kifőzni a tésztát és megvárni, amíg a paradicsomszószban megfőnek a gombócaink. Utána parmezánnal, ízlés szerint egyéb sajttal tálalhatjuk.

Ha van 10-15 perc reggel a húst előkészíteni, akkor este 20-30 perc alatt vacsorát rittyenthetünk az asztalra. Nálunk mindenkinek nagyon ízlett, próbáljátok ki!

Címkék

Főétel Hús Nigella