Narancskrémes torta, habcsókos tésztával

  • 2013.05.09.
  • 9

Ezt a süteményt is Citromhabnál szúrtam ki, pont egy-két hónappal anyu születésnapja előtt. Csokis tészta, habcsók, narancskrém - ha ment volt rá egy réteg fondant, tényleg benne lenne szinte minden, amit anyu édességfronton nagyon szeret :) Az eredeti receptet itt találjátok!



Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojássárgája
10 dkg olvasztott vaj
20 dkg liszt
14 dkg cukor
1 evőkanál kakaópor
2,5 dl tej
2 csapott kávéskanál sütőpor

A habcsókréteghez:
4 tojásfehérje
14 dkg porcukor
1 csapott evőkanálnyi étkezési keményítő

A krémhez:
2 nagyobb narancs leve (nálam fele narancs, fele vérnarancs)
2 evőkanál cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
4 dl habtejszín

Ezek 24 centis formához megadott mértékek. Általában érdemes kisebb formában, magasabb tortát sütni: jobban mutat és jobban érvényesül a habcsóklap is. Nekem nagyobb formám volt, mint amit a recept ír és túl vékonyak lettek a rétegek. Nem is készült róluk fotó, ezeket nézzétek meg Citromhabnál :)

Két részletben vagy két külön formában kell megsütni a lapokat: először a fele hozzávalókból egy tésztalap sül, a fele hozzávalókból a tetején egy réteg habbal, aztán megismételjük.
A tésztalapokhoz a tojássárgáját a vajat, a cukrot és a kakaót habosra keverjük, amíg teljesen elegyedik, majd hozzáöntjük a tejet. Ha elkevertük, akkor mehet hozzá a sütőporos liszt.Előmelegített, 200 fokos sütőbe tesszük az első lapot. Ha a tészta félig megsült, rákerül a tojáshab és visszamegy sülni, amíg megpirul a teteje. Ez maximum 5-10 perc! Érdemes figyelni, gyorsan megvan. Amíg sül, addig előkészíthetjük a következő adagot. Kicsit macerásnak tűnik, de a mosogatást leszámítva gyorsan és egyszerűen elkészül.

A krémhez én kicsit több narancsot facsartam, mint a recept írja. A narancslevünket kiegészítjük vízzel, hogy összesen 3 dl folyadékunk legyen. Pár evőkanálnyi folyadékban elkeverjük a keményítőt. A maradék narancslevet a cukorral felforraljuk, s hozzáöntjük a keményítős löttyöt, s addig kevergetjük, amíg szépen besűrűsödik. Egy igazi, ruganyos gyümölcszselét fogunk kapni.

Ha minden elkészült hozzávaló kihűlt, az előre behűtött tejszínhabot felverjük. A narancszseléhez adunk néhány kanálnyi habot, fellazítjuk vele, majd összekeverjük a kettőt teljesen. A krémet gondolatban elfelezzük: egy adag megy a két lap közé, a maradékkal pedig bevonjuk kívülről.



Narancscafatkákkal és cukorgolyókkal díszítettem, szerintem szépen illettek a selyemfényű golyóbisok a halvány narancssárga krémhez. :) Nem egy túlzottan karakteres torta, inkább egy könnyű desszert, amiből bármikor lecsúszik egy szelet.

Címkék

Torta