Csokoládés, erdei gyümölcsös, marcipános torta
- 2012.12.28.
- 2
Karácsonyra találtam ki ezt a tortát, mivel nagyon gyorsan összedobható, de az a vékony réteg marcipán mégis kissé különlegesebbé teszi.
Hozzávalók:
A piskótához (18 cm átmérőjű formához)
5 db tojás
5 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
1 evőkanál kakaópor (keserű)
A krémhez:
2 dl tejszín
10 dkg vaj, margarin
10 dkg cukor
15 dkg étcsokoládé
1 dl habtejszín habbá verve
A maricpánhoz:
10 dkg marcipán, esetemben egyszeres, sütőmarcipán (1:1
a cukor és a mandula aránya)
30-40 dkg erdei gyümölcs
Elsőként a krémet készítjük el, ami valójában egy párizsi krém étcsokoládéval. Így a vaj és a csokoládé is meg fog dermedni kihűléskor, ezért egy könnyen formázható krémet kapunk.
A tejszínt és a cukrot egy lábasba tesszük, felforraljuk és 6-7 percig főzzük, majd hozzáadjuk a vajat. Megvárjuk amíg felforr és kevergetve 7-8 percig tovább forraljuk. Ez után lehúzzuk a tűzről és hozzákeverjük az apróra tört csokoládét, majd ha már kihűlt, dermedésig hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a piskótát 5 tojásból, így.
Mire a piskóta elkészül, a krém megdermed. A krémet habverővel felkeverjük, felhabosítjuk, majd felverjük az 1 dl tejszínt habbá és hozzákeverjük, fellazítjuk vele a krémet. A piskótát 3 lapba vágjuk és megtöltjük az alábbi módon.
A krémet elharmadoljuk (1. réteg, 2. réteg, burkolás), az első adag krémmel megkenjünk a piskótát, ráhalmozzuk a gyümölcs felét.
Két folpack között 5 dkg marcipánt kb. 17 cm átmérőjű körlappá nyújtunk. Lefedjük vele a krémes, gyümölcsös réteget.
Erre kerül a következő piskóta-krém-gyümölcs-marcipán réteg, majd lefedjük a piskóta alsó lapjával - ennek az alja a legszebb, a leglaposabb, ez kerül a tetejére. A maradék krémet ráöntjük a tetejére, hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán és egy evőkanállal eligazítjuk.
A díszítéshez egy kis gombóc marcipánt vékonyra nyújtunk és hópelyheket szúrunk ki belőle, ezzel díszítjük a tetejét.
Karácsonyra kaptam ezt a gyönyörű hópehelykiszúrót a barátnőmtől :)