Narancsos-marcipános kocka

  • 2013.03.30.
  • 5



Hoztam egy nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető desszertet a vendégvárásra. Ez a finomság is darált kekszből készül mint a kókuszgolyó, vagy a keksztekercs, de ez egészen más, mint a már megszokott ízvilág.
Nyugodtan kínálhatjuk a vendégeknek, garantáltan el lesznek tőle ragadtatva. Nálunk pillanatok alatt elfogyott, így legközelebb, dupla adagot kell készítenem belőle.

Hozzávalók:


Narancsos-marcipános kocka

25 dkg darált, háztartási keksz
15 dkg marcipán massza
1/2-1 dl tej vagy tejszín
4 dkg olvasztott vaj a masszához
2 dkg vaj a csokoládéhoz
1 narancs reszelt héja
1 evőkanál mandulalikőr
5 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

Elkészítés:
Egy tálba tesszük a darált kekszet és hozzáadjuk a reszelt narancs héjat, a mandulalikőrt, a vajat és annyi tejet, hogy egybe álljon, majd hozzáadjuk a marcipánt is és jól egybegyúrjuk.
A kész tésztát munkalapon, amire egy sütőpapírt vagy fóliát teszünk 1,5 cm magasan elsimítjuk, nyomkodjuk, hogy szép, egyenletes, sima legyen a teteje. Én egy kisebb (15x22 cm és 1,5 cm magas) tálcát használtam, amit előtte kibéleltem fóliával. Így a daraboláshoz simán ki tudtam emelni.



A tetejére a 2 dkg vajat egy edényben habzásig hevítjük, (kisütjük belőle a vizet) majd levesszük a tűzről. Vigyázzunk, nehogy megégjen. Beletördeljük a csokoládét, de már nem tesszük vissza a tűzre, hanem folyamatosan kevergetve felolvasztjuk a meleg vajban, majd vékonyan bevonjuk vele a tészta tetejét.

Hűtőbe tesszük fél-egy órára, míg jól lehűl és az ízek is összeérnek.
Miután eleget pihent a hűtőben, kivesszük és 2,5x2,5 cm-es kockákra vágjuk és így kínáljuk.

Ha a narancs ízt szeretnénk inkább erősíteni, akkor a mandulalikőr helyett narancslikőrt, vagy narancsvirágvizet használjunk.