Fasírt sütőben sütve (kenyér nélkül, zabpehellyel, paleo)
- 2013.02.14.
- 2
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús
(comb, vagy lapocka)
1 tojás
1 fej vöröshagyma
1 csapott evőkanálnyi kacsazsír
2-3 gerezd zúzott,
aprított fokhagyma
5 evőkanálnyi apró szemű
zabpehely
5 dkg reszelt cukkini
5 dkg reszelt sárgarépa
Ízlés szerint fűszerek:
só, bors, bio zöldségkeverék őrlemény
Elkészítés:
A zabpelyhet kevés forró
vízzel leforrázzuk, megsózzuk, ízesítjük, és hagyjuk állni addig, míg a hagymát
megpirítjuk.
A víz csak annyi legyen,
hogy a zabpehely megszívhassa magát a nedvességgel.
Az aprított hagymát a
zsírban puhára pirítjuk.
Amikor a felforrósított
zsiradékba tesszük a hagymát, azonnal kevés kis meleg vizet is adunk hozzá, így
egyszerre pirítjuk- pároljuk, emészthetőség tekintetében könnyebb lesz.
Addig tartjuk a tűzön
kevergetve, míg a hagyma meg nem puhul, közben, ha szükséges, mindig egy pici
vizet adunk hozzá.
Ha valakinek úgy tetszik,
a végén a fokhagymát is beleteszi, én azt a masszába teszem közvetlenül.
A húshoz adjuk a tojást, a
megpuhult zabpelyhet, a reszelt sárgarépát és cukkinit, a hagymát, jól
összedolgozzuk, közben még ízesítjük ízlés szerint.
Kalkuláljuk hozzá, hogy a
zabpehely már volt előzőleg ízesítve.
Kb. 15-30 percig
hagyhatjuk kicsit összeérni az ízeket, finomabb lesz.
Kézzel gömböket formálunk,
sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket, tetejüket kissé lelapítjuk.
Előmelegített, 200 °C-os
sütőben sütjük szép pirosra kb. 40-50 perc alatt, a fasírtok méretétől és
sütőtől függően.
Nagyon finom lett, kívül
ropogós, belül puha omlós, másnapra is ilyen maradt. Tökfőzelékkel ettük.
Gluténmentesen is elkészíthető, vagy gluténmentes zabpehellyel, vagy gluténmentes zsemle, kenyér hozzáadásával.