Kenyér savóval és tönköly liszttel
- 2013.03.22.
- 9
Rég hoztam kenyeret most
kikísérleteztem egyet és úgy gondoltam hozom a receptjét.
Hozzávalók:
Gyors kovász:
10
dkg
liszt ( finom)
1
dkg
élesztő
1
dl
langyos víz
Kenyérhez:
3
tk
só
2
ek
burgonya pehely
2
ek
olíva olaj
5
dkg
tönköly tk. liszt
10
dkg
tönköly finom liszt
5
dkg
búzadara
30
dkg
finom liszt
1
tk
cukor
1
dkg
élesztő
2
dl
savó ha kell hozzá akkor kanalanként
pótlom.
Reggel gyors kovászt
készítek
egy tálba ezt letakarom. Ezzel
indítom a kenyeret többi alapanyagot a
megadott sorrendben beteszem a kenyérsütőbe. 20 percig dagasztja ezután kelesztő tálba teszem szépen cipó formára formázom, fél óra
után
lazán átforgatom. Ismét fél órát kel ezután formázom a kenyeret és sütő papírral kibélelt jénaiba teszem. 230 fokra bekacsolom a sütőt. Fél óra kelesztés után négy helyen bevágom vízzel lespriccelem tetejét ráteszem és beteszem sülni. Egy óra után kiveszem rácsra teszem és
hideg vízzel lespriccelem. Egy óra után ilyen lett: