Kenyér savóval és tönköly liszttel

  • 2013.03.22.
  • 9





Rég hoztam kenyeret most
kikísérleteztem egyet és úgy gondoltam hozom a receptjét.
Hozzávalók:
Gyors kovász:
10
dkg

liszt ( finom)
1

dkg

élesztő
1

dl


langyos víz
Kenyérhez:
3

tk



2

ek

burgonya pehely
2

ek

olíva olaj
5

dkg

tönköly tk. liszt
10
dkg

tönköly finom liszt
5

dkg

búzadara
30
dkg

finom liszt
1

tk


cukor
1

dkg

élesztő
2

dl



savó ha kell hozzá akkor kanalanként
pótlom.
Reggel gyors kovászt
készítek
egy tálba ezt letakarom. Ezzel
indítom a kenyeret többi alapanyagot a
megadott sorrendben beteszem a kenyérsütőbe. 20 percig dagasztja ezután kelesztő tálba teszem szépen cipó formára formázom, fél óra
után

lazán átforgatom. Ismét fél órát kel ezután formázom a kenyeret és sütő papírral kibélelt jénaiba teszem. 230 fokra bekacsolom a sütőt. Fél óra kelesztés után négy helyen bevágom vízzel lespriccelem tetejét ráteszem és beteszem sülni. Egy óra után kiveszem rácsra teszem és
hideg vízzel lespriccelem. Egy óra után ilyen lett:




Címkék

Kenyerek.