Karácsonyi puncstorta

  • 2017.12.13.
  • 7

Folyamatosan hozom a recepteket a
Mary receptjei
blogomból mivel meg fog szűnni.
Első amit hozok az egy egyszerű puncs torta:
Alap recept Turós Emil és Tréfás Sándor : Mai nő szakácskönyvéből van. Régi 60-as évekből származó szakácskönyv nagyon jó receptekkel! :) Leírom ők, hogy készítették és azt is ahogy én."Hozzávalók:10

db.

tojás45

dkg.
porcukor25

dkg.
liszt10

dkg.
gyümölcsíz5



dkg.
csokoládé1



dl.



rumvaníliás cukor, fél citromNégy egész tojást és hat sárgáját 15 dkg porcukorral habosra keverünk. A megmaradt
tojás fehérjéből kemény habot verünk, 10 dkg porcukrot, reszelt citrom héjat, vaníliás cukrot teszünk bele, majd hozzá adjuk a kikevert tojás sárgákhoz a lisztel együtt. Jól kikeverjük. A tészta felét papírral kibélelt torta karikában sütjük meg közép meleg sütőben. Ha kihűlt lapjával ketté vágjuk. A tészta másik felét kivajazott liszttel meghintett sütőlemezen sütjük ki.Ez a tészta lesz a puncs torta tölteléke, kis darabokba össze vágjuk, rummal, 20 dkg cukorból főzött sziruppal meglocsoljuk
hozzá keverünk fél citrom levét és a csokoládédarabkákat is. A ketté vágott torta alsó lapját gyümölcsízzel és az előbbi szirupos töltelékkel kenjük be, majd felkenjük rá az alaposan összekevert tölteléket. Ezután a torta karikába vissza tesszük a tortát és a töltelékre ráhelyezzük a felső lapot, amelyet előzőleg szintén bekenünk gyűmölcsízzel.Fehér papírt teszünk rá és nehezéket, amellyel legalább fél óráig préseljük, majd a torta tetejét cukormázzal vonjuk be, és nyitott sütőajtón néhány percig szárítjuk." Ebben a formában is kifogom későbbiekben próbálni.Saját verzió:Maradék piskóta darabok felkockázva.5

db







tojás10 dkg.




cukor10 dkg.




lisztTojásokat megmosom szárazra törlöm ketté választom őket. sárgáját fele cukorral felverem. Fehérjét maradék cukorral felverem tejföl sűrűségűre.A fehérjét és a sárgáját lazán összekeverem szilikon lapáttal. Ezután a lisztet keverem bele. 22 cm-re állitott torta karikába töltöm. 180 fokon sütőm készre.Recept innét.Piskótát ketté vágtam amikor kihűl alsó lapot megkentem sárga barack lekvárral:Maradék piskótából is készíthető ha nem akkor a fenti receptből sütünk 5 tojásos piskóta lapot.
Erre jött a piskóta maradék amit 20 dkg cukorból készült sziruppal, citrom lével és rumaromával kevertem össze:
Nehezéket tettem rá és hagytam állni két órát. Ezután lekentem vajkrémmel erre
egy óra múlva fondant került:
Dekoráció szintén fondant mézes kiszúróval kiszúrva ezüst étel festékkel lefestve.Díszítésbe gyerekeket is belehet vonni élvezni fogják!:)