Fordított körtetorta

  • 2015.10.17.
  • 1

Ősz van, körte van mindenütt. Ezt a szomszédból kaptam azzal, hogy tél közepére érik be, de a szomszédom saját bevallása szerint sosem éri meg azt az időt, ugyanis addigra megromlik, szóval nem kísérleteztem vele, most használjuk fel. Egyébként sem nagyon szeretem az ilyen utánérős gyümölcsöket, leszedjük a fáról, frissen felhasználjuk, annak van értelme. Nézegessem a szekrény tetején, meg persze...GYÖMBÉRES KÖRTETORTAA körteréteghez:3 db nagyobb körte60 g vaj⅓ csésze nádcukor2 db kandírozott gyömbérA tésztához:85 g vaj1 csésze nádcukor2 db tojás⅓ tk vaníliapaszta¼ csésze kókusztej1 csésze liszt½ csésze kókuszreszelék1 tk sütőpor1 csipet sóA sütőt előmelegítjük 165 °C-ra, egy 23 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral.A vajat a formába tesszük és így betesszük a sütőbe, míg elolvad. Kivesszük rászórjuk a cukrot, aztán a körtéket meghámozzuk, felszeleteljük és elrendezzük a formában a hajszálvékonyra szeletelt gyömbérrel együtt.A tésztához nagyon puha vajat habosra verjük a cukorral, belekeverjük a tojásokat a vaníliával együtt, majd tovább verjük. Hozzákeverjük a kókusztejet.Egy másik tálban elegyítjük a lisztet a kókuszereszelékkel és a sütőporral meg a sóval, a tojásos krémhez adjuk, simára keverjük. A masszát a körtére simítjuk és a formát betoljuk a sütőbe 1 ½ órára, 1 óra után ellenőrizzük, hogy a tű tisztán jön-e ki a sütiből, ha nem, visszatoljuk (nekem vissza kellett). Különben meg direkt jót tesz neki, ha minél tovább sül és karamellizálódni tud a cukros-vajas körte a forma alján.Miután megsült, a formában hagyjuk hűlni 20-30 percet, majd tálra borítjuk és lehúzzuk róla óvatosan a sütőpapírt.Tálaláskor lehet hozzá adni a gyömbér szirupjával felvert tejszínhabot is.