Piros

  • 2012.09.09.
  • 4


Az utóbbi idők legjobban sikerült cucca, nem is kell szerintem hozzáfűzni semmit. Nigella az alap, ahogy nagyon sokszor. Akárki akármit mond, az a nő szerintem zseniális.

Édes és savanyú elsőre, aztán jön az erő, amit a szín is ígér. Azért is szuper, mert meglepően könnyen és gyorsan elkészíthető, az erre fordított idő igazán nem áll arányban a nagyszerűséggel.



VANÍLIÁS CHILI ZSELÉ



300 g kápia paprika

12 db piros chili

500 ml almaecet

100 ml víz

450 g cukor

1 tasak Haas 3:1 lekvárzselésítő

1 tasak Bourbon vaníliás cukor










A kápiákat félbevágjuk, kiszedjük a csumáját és az összes magját, feldaraboljuk, aprítógépbe tesszük. A chilik zöld szárát letörjük, egy mozdulattal el lehet intézni, kimagozni csak akkor érdemes őket, ha félünk, túl csípős lesz a végeredmény. Én nem molyoltam ezzel, az aprítógép elintézi a magok nagyját, nem lesz gond a látvánnyal sem.


Tehát a chiliket is az aprítógépbe tesszük a kápiához, majd meglehetősen egynemű masszává dolgozzuk az egészet. Hozzákeverjük a kevés cukorral elkevert pektint.

Egy rozsdamentes edényben lassan melegítjük az ecetet a maradék cukorral és a vaníliás cukorral, míg elolvad. Hozzárakjuk a paprikát és a vizet, majd kb. a ⅔-ára forraljuk.


Pici üvegekbe töltjük.

Húsokhoz, mindenféle sajthoz jó, de simán lehet vajas rozskenyérre is kenni nagyon vékonyan, aztán vékony körteszeleteket rátenni, meg sonkát... Óh!