Fordított fügés torta

  • 2016.09.25.
  • 4

A klasszikus kevert tésztával bármilyen sütit tudunk sütni, lehet nem fordítottra is alkalmazni, bár akkor le kell mondanunk a szuper kis szirupos gyümölcsrétegről a tetején. A gyümölcsök és a fűszerek is szabadon variálhatók.FORDÍTOTT FÜGÉS TORTAA fügés réteghez:15-16 db füge50 g vaj3 ek méz (selyemfű)3 ek kókuszvirágcukor¼ tk fahéj¼ tk őrölt gyömbér1 csipet őrölt chiliA süteményhez:185 g vaj¾ csésze nádcukor½ tk vaníliakivonat2 db tojás¼ csésze tejföl2 csésze liszt1 tk sütőpor1 csipet só¼ tk fahéj¼ tk őrölt gyömbér⅛ tk chiliA sütőt előmelegítjük 185 °C-ra, egy 23 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral.A fügés réteghez a vajat összeolvasztjuk a mézzel és a cukorral, hozzáadjuk a fűszereket és a kibélelt forma aljár öntjük.A fügéket vastagabb szeletekre vágjuk, elrendezzük a vajas szirupban.A süteményhez a puha vajat a cukorral, a vaníliával habosra verjük, egyenként hozzáadjuk a tojásokat, utoljára a tejföllel keverjük simára.A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval és fűszerekkel, majd a vajas-tojásos krémhez keverjük.A masszát elsimítjuk a fügeszeleteken, a formát betoljuk a sütőbe.Kb. 45-50 percig sütjük, amíg a tű tisztán jön ki belőle.Ha kész, 10 percig hagyjuk hűlni a formában, majd egy tálra borítjuk, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt.