Füge-ananász dzsem

  • 2016.07.23.
  • 2

Elkezdett vadul érni a füge kb. egy hete, valamelyik nap meg kaptam ajándékba váratlanul egy ananászt.Az ananász sütibe szerkesztését valahogy most nem tudtam megálmodni, viszont kezdeni kellett vele valamit. Hát, ezt kezdtem.RUMOS ANANÁSZ-FÜGE DZSEM1 kg füge – tisztán mérve a hámozás után1 db kisebb ananász½ db citrom leve1 rúd vanília50 ml Captain Morgan Original Spiced RumA fügét kivételesen meghámozzuk – bár én sosem szoktam ezzel vergődni, de most azt szerettem volna, ha világos marad a dzsem. Aztán felaprítjukAz ananászt is meghámozzuk (közben ellenállunk a kísértésnek, hogy eltegyük a magjait, hátha kikelnének, így lemondva az ültetvényalapításról), apró kockákra vágjuk.Mindkét gyümölcsöt egy edénybe rakjuk a felhasított vaníliarúddal és a citromlével együt, feltesszük a közepes tűzre és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ez egyébként elég sok idő, mert ugyan kezdetben olyan, mintha sosem akarna levet engedni a gyümölcs, és amikor az ember azt gondolja, önt alá egy kis vizet, hogy ne égjen le, akkor hirtelen kifejezetten meglepő mennyiségű leve lesz, és áldjuk a szerencsénket, hogy mégsem vizeztünk…Ha megfelelő sűrűségűre főtt, lehúzzuk a tűzről, beleöntjük a rumot és kis dzsemes üvegekbe töltjük.SaveSave