Banándzsem

  • 2016.09.11.
  • 9

KARAMELLÁS BANÁNDZSEM2 kg banán400 g barnacukor100 ml víz60 g vaj1 db narancs reszelt héja és leve1 db citrom reszelt héja és leve1 tk őrölt kardamom1 rúd vanília1-2 ek Bacardi 151°A cukrot egy magasabb falú serpenyőben megolvasztjuk. Közben meghámozzuk a banánt és felszeleteljük.Amikor a cukor megolvadt, beleöntjük a vizet, hozzáadjuk a vajat, simára keverjük. Ha jól bugyog, beleszórjuk a banánt, ráreszeljük a narancs és a citrom héját, ráfacsarjuk a levüket is. Belekeverjük a kardamomot és a vanília kikapart magját, a rudat is beledobjuk.Addig főzzük, míg a banánszeletek szétesnek és kissé be is sűrűsödik a dzsem.Lehúzzuk a tűzről, belekeverjük a rumot, majd kis üvegekbe töltjük.Kaldeneker György receptje volt az alap.