Katalán rizses flan

  • 2016.10.11.
  • 6

Katalóniában sok rizses étel gömbölyű rizzsel készül, aminek a magasabb keményítőtartalma például ennek a desszertnek megadja a rugalmasan puha textúrát. Az extra tojássárgája pedig egészen gazdaggá és könnyeddé teszi.KARAMELLÁS-KARDAMOMOS RIZS FLAN⅔ csésze arborio rizs2 csésze víz4 csésze tej2 rúd 5 cm-es fahéj1 ½ tk őrölt kardamom1 db narancs reszelt héja10 db egész kardamom¾ csésze tejszín¾ csésze tej3 db tojás2 db tojássárgája1 csipet só⅓ csésze cukor1 csésze cukor¼ csésze vízA sütőt melegítsük elő 150 °C-ra, egy 1,5 literes felfújtformát kenjünk ki vékonyan vajjal.A rizst a forrásban levő vízbe szórjuk és 15 percig főzzük közepes tűzön. Ezután leszűrjük, visszatesszük az edénybe, ráöntjük a tejet, hozzáadjuk a fahéjrudakat, az őrölt kardamomot és 30 percig főzzük, néha megkeverjük.Amíg a rizs fő, elkészítjük a sodót. A tejszínt a tejjel és egy kés lapjával megroppantott kardamommal forráspontig hevítjük. Közben a tojásokat a tojássárgákat a cukorral és a sóval habverővel felverjük. Ezután a forró tejet merőkanállal a tojáshoz adjuk vékony sugárban, közben állandóan kevergetjük, majd leszűrjük.Ha a rizs teljesen megpuhult, leszűrjük, kiszedjük a fahéjat és összekeverjük a reszlelt narancshéjjal.A karamellhez a cukrot a vízzel összekeverjük, nagy lángon felforraljuk, aztán óvatosan körbe mozgatva 8-10 percig forraljuk, méznél kicsit sötétebb színű karamellt készítsünk.A rizst keverjük össze a sodóval.Öntsük a felfújt formaba a karamellt, mozgassuk körbe, a forma kb. 3/4-éig vonjuk be, bár nem lesz könnyű, mert a vaj miatt nem nagyon jól tapad a karamell az edény falára. Ezután azonnal, mielőtt a karamell megszilárdulna, öntsük bele a rizses keveréket.Egy nagyobb sütőtálba öntsünk forrásban levő vizet, állítsuk bele a formát, majd fóliával takarjuk le a sütőtálat, a felfújt formát nem kell. A fóliát pár helyen lyuggassuk ki és tegyük be a sütőbe 2 órára.
Ha készen van – a széleken legyen szilárd, a közepén pedig remegős – vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni és tegyük be legalább 6 órára a hűtőbe, lehet egész éjszakára is.Másnap állítsuk forrásban levő vízbe a formát 20-30 percre, egy késsel lazítsuk meg a flan szélét, majd vegyük ki a vízből, töröljük le a formát és óvatosan borítsuk tálra.