Vérnarancs

  • 2016.01.31.
  • 8

Egyik nap találtam végre rendes vérnarancsot, már elég régóta abból akartam narancslekvárt készíteni. Sajnos nem volt elég „véres”, némelyiknek a belseje semmiben nem különbözött egy átlagnarancstól. Viszont így legalább úgy néz ki a lekvár, mint a Campari naranccsal klasszik koktél színe.VÉRNARANCS-DZSEM2 kg bio vérnarancs3 db pirosbelű bio grépfrút1 kg cukor43 g pektinA narancsokat és a grépfrútokat alaposan megmossuk, aztán egy grépfrútot meg az összes narancsot zöldséghámozóval vékonyan meghámozzuk. A héjat finomra aprítjuk, julienne-nél finomabb csíkokra, egy fazékba szórjuk.Aztán kinyomjuk a levüket, a másik kettő hámozatlan grépfrútét is, az összevágott héjra öntjük, hozzáadunk 1 liter vizet és feltesszük főni. Forrástól számított 45 percig főzzük, aztán a cukrot elkeverjük a pektinnel, vékony sugárban beleszórjuk a folyadékba állandó keverés közben. Ha felforrt, még főzzük kb. 5 percig, majd üvegekbe töltjük.A narancsdzsem után meg kézenfekvő volt ez a torta.CAMPARIS-NARANCSOS MÁKTORTAA piskótához:6 db tojás250 g cukor1 csipet só50 g mák3 tk tápiókakeményítőA krémhez:350 g mascarpone2 ek cukor2 ek narancsvirágvíz200 ml tejszínAz összeállításhoz:2 ek Campari1 üveg vérnarancs-dzsempirított mákA sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, 2 db 17 cm-es kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral.A tésztához a mákot száraz serpenyőben megpirítjuk, hagyjuk kihűlni, aztán finomra daráljuk, összekeverjük a keményítővel.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a sóval habbá verjük. Aztán a sárgákat a cukorral sápadt-habosra, ehhez adjuk a darált mákos-keményítős keveréket.A mákos krémbe keverjük a tojáshab ⅓-át, simára dolgozzuk, majd a többi habot óvatosan beleforgatjuk. A formákban egyenlően elosztjuk, elsimítjuk és betoljuk a sütőbe 20-22 percre, míg megsül. Ezután kivesszük, hagyjuk teljesen kihűlni, a piskóták szélét egy spatulával meglazítjuk, kivesszük, aztán lehúzzuk az aljukról a sütőpapírt.A krémhez összekeverjük a mascarponét a cukorral és a narancsvirágvízzel, majd a habbá vert tejszínt beleforgatjuk.A tortát összeállítjuk: az egyik piskótát tálra tesszük, meglocsoljuk 1 ek Camparival, megkenjük a narancslekvárral, a szélére is jusson, aztán a krém egyik fele következik. A másik piskótát óvatosan rányomjuk, azt is meglocsoljuk Camparival, megkenjük lekvárral és a krém másik felével. A tetejére rakjunk a dzsemből és szórjuk meg pirított mákkal.