50

  • 2012.08.19.
  • 2

A szüleim pont ennyi éve házasok.
Szinte elképzelhetetlen. Nekik természetes.
Anyu várná a szép szavakat, apu ugyanúgy nem képes rájuk, ahogy eddig is ismertük. Lehet, hogy majd amikor ketten vannak. Nyilvánosban nehéz ez.
Mindenki más, köztük én is nyilván csak asszisztálni tudunk, ez az ő dolguk, az ő ünnepük. Remélem, annak is érzik. Bár kívülről minden nagyon másképp néz ki. Ők meg benne vannak.
A jóltartással tudok hozzájárulni, no meg azzal, hogy meg sem kell moccanniuk, minden ott van karnyújtásnyira. Ha már ők megadtak nekem mindent – elég megnyikkanni, mint varázslat, minden megterem.

Remélem, lesz 60 meg 70 is.

Persze apu nem bír magával, kell egy kicsit betonozgatni meg a burkolás egy részét cserélni a teraszon, a homlokzat ázásának megszüntetése rendkívül fontos. Csak most lehet, csak így. Mindegy, legalább friss vizet viszek neki. Meg sapit a fejére, süt a nap. Meg stokit, hogy ne kelljen térdelnie.
Anyuval piacra mentünk korán reggel, aztán pisztrángot, lazacot beszerezni (kedvenc ételei közé tartoznak a különféle halak).





BAZSALIKOMOS-CITROMOS PISZTRÁNG



4 db pisztráng

20 bazsalikomlevél

1 db citrom

só, bors

vaj

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, légkvereésesnél 180-ra.
Egy sütőlemezre sütőpapírt teszünk, megkenjük vajjal. Ráfektetjük a megtisztított pisztrángokat.
A hasüreget megsózzuk, megborsozzuk, teszünk bele 1-2 mogyorónyi vajat, 3 db bazsalikomlevelet meg 2 vékony citromkarikát. Aztán megsózzuk a pisztrángokat, tekerünk rá borsot, rakunk mindegyikre 2-2 bazsalikomlevelet, azokra meg citromkarikát.
Betesszük a sütőbe és 15-20 perc alatt megsütjük, míg a citrom karamellizálódik és a hal bőre ropogós lesz.


A torta nem tudom, mennyire ünnepi, de nagyon szerették.


SAJTTORTA SZEDERREL, FEKETE RIBISZKÉVEL ÉS MARSHMALLOW-VAL



Az alaphoz:

175 g hideg vaj

200 g liszt

85 g kristálycukor



A krémhez:

500 g szeder

100 g fekete ribiszke

140 g nádcukor

400 g natúr krémsajt

350 ml tejszín

100 ml tej

8 lap zselatin

½ tk vaníliapaszta

250 g rózsaszín és fehér marshmallow



A tetejére:

1-2 tk porcukor

A sütőt előmelegítjük 160 °C-ra. Ha légkeveréses a sütő, 140 °C-ra állítjuk.
Az alaphoz a hideg vajat felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a cukrot, majd összegyúrjuk a tésztát. Nem baj, ha nem áll teljesen össze, egy 26 cm-es kerek tortaformába szórjuk. Lenyomkodjuk egy evőkanál segítségével, az a lényeg, hogy nagyjából egyforma vastag legyen mindenhol a tészta.
Betesszük az előmelegített sütőbe és ½ óra alatt világosra sütjük.
Kivesszük, hagyjuk teljsen kihűlni.
Míg az alap a formával együtt hűl, 400 g szedret meg a ribiszkét robotgépben pürésítjük, aztán szitán áttörjük a gyümölcspépet, hogy a magokat el tudjuk távolítani.
A zselatinlapokat kevés vízbe áztatjuk. A tejet felmelegítjük, a zselatinlapokat alaposan kinyomkodjuk, miután megpuhultak, aztán a meleg tejben simára keverjük. Hagyjuk lehűlni.
A cukrot, a vaníliát, a gyümölcspépet, a krémsajtot, a zselés tejet és az ollóval negyedekbe vágott marshmallow ¾-ét összekeverjük.
A tejszínt lágy habbá verjük és a krémbe forgatjuk.
A lehűlt tortaforma oldalát kikenjük nagyon kevés semleges ízű olajjal, beleöntjük a krémet, aztán megszórjuk a megmaradt marshmallow-val. Betesszük az egészet a hűtőbe legalább 3 órára, de előző este még jobb.
Tálalás előtt a tortát kivesszük óvatosan a formából, tálra csúsztatjuk, a tetejére szórjuk a megmaradt szedret és meghintjük a porcukorral.