Rózsakuglóf
- 2013.01.20.
- 6
Szerintem sütis blog leszek.
Úgy néz ki, mást nem is eszünk – merthogy mást nem is készítek – csak sütiket. Pedig nem. Tényleg eszünk mást is.
Mondjuk egy sütis blogban az a jó, hogy nem kínos habos rózsaszínre csinálni a dizájnt.
EPRES RÓZSAKUGLÓF
220 g vaj
220 g nádcukor
1 tk vaníliapaszta
3 db tanyasi tojás
1½ csésze író
150 g natúr krémsajt
2 ek rózsavíz
300 g eper (fagyasztott)
½ csésze aszalt vörös áfonya
2¾ csésze liszt
1 ek sütőpor
1 tk só
½ csésze kukoricakeményítő
100 g fehér csokoládé
A tetejére:
4 ek tequila
½ ek rózsavíz
1-2 tk vaníliás porcukor
A sütőt előmelegítjük 185 °C-ra és a kuglófformákat kikenjük pár csepp olajjal.
A nagyon puha vajat a cukorral robotgéppel habosra verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Mindegyikkel külön is felverjük a krémet. Hozzáadjuk a rózsavizet, az írót és a krémsajtot.
A lisztet összeszitáljuk a keményítóvel, a sóval és a sütőporral, majd belekeverjük az aszalt áfonyát meg a durvára vágott fehér csokit.
A lisztes keveréket a a vajas krém tetejére szórjuk, arra a darabokra vágott epret, és az egészet simára keverjük óvatosan.
A formákba simítjuk a tésztát – nagyjából háromnegyedig töltsük bele – és az előmelegített sütőben készre sütjük.
A nagy formának kell min. 1 óra, a kisebbnek elég 40 perc.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. Vegyük ki a sütőből, hagyjuk a formában hűlni a süteményt kb. 10 percig, majd borítsuk tálra.
Még melegen locsoljuk meg a tequila és a rózsavíz keverékével és szórjuk meg a porcukorral.
Két kuglófformát használtam, az egyik ez a
rózsa alakú
volt, a másik meg egy
dupla mini
kuglófos.