Szilvakrémleves könnyedén

  • 2013.09.16.
  • 3


Annyira egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a leves, mivel éppen szilva szezon van, szinte magától értetődő, hogy az ember ebből készítsen valamit. Bár már nincs az a nagy kánikula, mégis jól behűtve tálalva igazi felfrissülést jelent.



Hozzávalók:



0,5 kg szilva

15 dkg cukor

1 vaníliás cukor

0,75 l víz

1 dl tejszín

csipet só, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg



Elkészítése:



A cukrot egy löttyintés vízzel feltesszük egy fazékban a tűzre, majd addig melegítjük, míg a cukor karamellizálódni kezd, aranysárgára vált a színe. Ekkor beledobjuk a magjától megtisztított szilvát, sózzuk, beletesszük a vaníliás cukrot, fűszerezzük, felöntjük a vízzel, majd az egészet rommá főzzük -mivel krémleves lesz belőle- Amikor a szilva teljesen szétfőtt, hozzáöntjük a tejszínt, majd az egészet alaposan leturmixoljuk.



A kész levest visszatesszük a tűzre, beállítjuk a sűrűségét és az ízét ízlésünk szerint (plusz cukor, plusz víz), majd jól lehűtjük és így tálaljuk.



Tipp: Tálaláskor egy csepp tejszínt teszünk a tányérba szedett leves közepébe és egy villa nyelével széthúzogatjuk a szélrózsa minden irányába, így szép mintát kapunk.