Cordon bleu

  • 2013.06.23.
  • 6


Ezeken a tikkasztó napokon nem nagyon van kedve főzni az embernek, pedig enni kell. Ilyenkor a hűsítő gyümölcsleves, egy könnyed húsétel és egy hideg madártej menüsor tűnhet például csábítónak, ráadásul ezek könnyen, gyorsan elkészíthető ételek.



Húsételnek én ma a cordon bleu-t választottam.



Vannak olyan ételek, amelyekről mindenfajta legendák keringek. A cordon bleu is egy ilyen étel. Sokszor rosszul írják a nevét (gordonnak vagy blue-nek), de a neve is olyan egyszerű, mint az elkészítése, amiért aztán éttermekben képesek kisebb vagyont elkérni.




Ezt az ételt a legenda szerint először az RMS Titanic óceánjárón szolgálták fel 1912-ben. Nevét az elkészítő főszakácstól onnan kapta,
hogy ez a főszakács versenyben volt egy gasztronómiai díjért, aminek ez volt a neve.



Az elismerés szimbóluma III. Henrik francia ki­rálytól származik, aki
1578-ban megalapította a Szentlélek lo­vagrendet, mely­nek tagjai kék
szalagra (cordon bleu) tűzték magukon a keresztet.



Az eredeti receptben borjúbélszínből készül ez a sajttal és sonkával töltött rántott
szelet, de sertéskarajból és egyszerű trappistából elkészítve is hasonló ízélménnyel leszünk gazdagabbak és biztosan nem megyünk csődbe.



Hozzávalók (személyenként):



2 szelet karaj

2 szelet sonka

2 darabka trappista sajt





panírozáshoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa



Elkészítése:



A hússzeletet vékonyra klopfoljuk, ráfektetjük a sonkaszeletet (ez ízlésünk szerinti főtt sonka, egyszerű gépsonka, vagy valami drágább verziója) és a végére tesszük a darabka sajtot (ez akkora darab legyen, hogy könnyen feltekerhető maradjon a hússzelet).



A sajt felől szorosan feltekerjük a húst, majd a végeit benyomkodjuk. Ha kellően szorosan tekerjük fel és ügyesen nyomkodjuk be a végeit, akkor semmi szükség nem lesz fogpiszkálóra, magától is megmarad az alakja és nem engedi kifolyni a sajtot.



A kész tekercset sózzuk, majd panírozzuk és bő olajban szép aranybarnára sütjük.



Tálaláskor vastagabb szeletekre vágjuk a húst, kicsit széthúzzuk a tányéron és kevés reszelt sajttal meghintjük. Körete lehet párolt rizs, krumplipüré, de valami finom vegyes saláta is kitűnő választás mellé.