Lasagne

  • 2015.06.14.
  • 8

Mikor főzök valamit, mindig megnézem a blogot, hogy fenn van-e már az étel, vagy nincs. Úgy emlékeztem, hogy a lasagne már szerepel, de meglepetésemre nem találtam, így most pótolom ezt a dolgot, mert ez egy egyszerűen elkészíthető finom étel az olasz ízek kedvelőinek. Ha valaki nem eszik húst, akkor is elkészítheti, mert kiváló alternatíva a gomba, a cukkini, de akár a padlizsán is hús helyett, amelyekkel a paradicsomos ragu elkészíthető.Hozzávalók (4-6 személyre):40 dkg darált hús (ízlésünk szerint sertés vagy marha)1 közepes fej vöröshagyma500 gr olasz paradicsom passzírlasagne tészta (1 dobozzal, amiből előfordulhat, hogy maradni fog)2 evőkanál finomlisztkb. 3-4 dl tej25 dkg trappista sajt (esetleg parmezán, vagy parmezán jellegű sajt)10 dkg vaj, olívaolaj, só, bors, kakukkfű, szurokfű, bazsalikom, cukor, szerecsendióElkészítése:A lasagne három dolog rétegezése. A lasagne tészta lapok, a darált húsos ragu és a besamelmártás. A tésztával van a legkönnyebb dolgunk, mert azt egyszerűen, szárazon használjuk fel. A ragut és a besamelmártást kell elkészítenünk és túl is leszünk a munka dandárján.A besamelmártás elkészítése:A besamelmártás egy egyszerű mártás, ami lisztből és tejből áll. 8 dkg vajat egy lábasban felmelegítünk, majd rászórjuk a lisztet és pár percig kevergetjük. Nem szabad hagyni, hogy piruljon, mert nem lesz szép fehér a mártásunk. A tejet felforrósítjuk, majd apránként a vajjal elkevert lisztre öntjük folyamatos kevergetés közben, nehogy csomós legyen. Olyan, mintha egy rántás készülne. A tejet addig adagoljuk, amíg az eredmény és sűrű palacsintatésztára fog hasonlítani, a mennyiség ezért is nem pontos. Kiforraljuk a liszt ízét és készen is vagyunk a dologgal. Sózzuk, őrölünk bele kevés friss borsot, reszelünk bele kevés szerecsendiót és félretesszük. Jöhet a ragu.A ragu elkészítése:A vöröshagymát finomra vágjuk, majd olívaolajon megfuttatjuk. Ízlés szerint reszelhetünk bele kevés fokhagymát is, de ez elhagyható. Amikor a hagyma üveges, mehet rá a darált hús. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel, szurokfűvel, bazsalikommal fűszerezzük. Kevergetjük a húst, majd amikor szép színe lesz, akkor felöntjük a paradicsom passzírral (esetleg házi paradicsom lével) és fedő alatt nagyjából 20 perc alatt készre főzzük. Jó szaftos, ragu szerű legyen, ha szükséges, akkor vízzel pótoljuk a folyadékot, nem jó, ha száraz. A paradicsom ízének függvényében tehetünk bele kevés cukrot is. Ha a darált hús elkészült, akkor kezdődhet az étel összeállítása. Közben a sütőt állítsuk be 180 °C-ra légkeveréssel (gázon közepesnél nagyobb fokozat), hogy felmelegedjen.Összeállítás, sütés:Szükségünk lesz egy megfelelő méretű tepsire. A megfelelő méret nagyjából 20*35 cm, a lényeg, hogy a lasagne lapok elférjenek benne.A tepsi alját megkenjük a maradék olvasztott vajjal, majd lefektetjük az első lap tésztát így, szárazon. A tésztát nem kell megfőzni.A tésztalapra besamelmártás kerül, erre a paradicsomos ragu és némi reszelt sajt. Megint tészta, besamel, ragu, sajt és tészta. Ez a rétegezés folyik addig, míg a hozzávalókból tart. Egy dologra kell ügyelni, hogy a besamel és a ragu is kitartson, elég mennyiség kell, hogy jó szaftos legyen, de nem kell túl sok, nehogy idejekorán elfogyjanak a hozzávalók.Az utolsó réteg tészta tetejére besamel, ragu és gazdagabb adag reszelt sajt kell, hogy mindenhol alaposan betakarjuk az étel tetejét.A sajt lehet csak trappista, lehet olasz parmezán jellegű kemény sajt, de keverhetjük is a sajtokat, minden ízlésünk és pénztárcánk dolga.Az összeállított étel mehet a közben felmelegített sütőbe, ahol 25-30 perc alatt megsül, a tészta megpuhul, a rétegek összesülnek.A sütőből kiszedett kész lasagnét egyforma nagyobb darabokra (adagokra) vágjuk és frissen tálaljuk.