Mákos guba

  • 2014.05.23.
  • 6

Annak idején a mákos guba forró tejjel nyakon öntött kiflit jelentett, amelyet megszórtak darált mákkal és így, jó mócsásan tálalták.Ez a mód azonban teljesen más. Kívülről ropogós, belülről krémes. Az íze ugyan olyan jó, de így valahogyan mégis csak más, "elegánsabb". Érdemes így is kipróbálni, elszakadni kicsit a hagyományostól.Hozzávalók (4-6 személyre):6-8 kifli (gondban vagyok, mert abban a pékségben, ahol vásárolok hatalmasak a kiflik, 4 darab kiflit vettem, amely 25 dkg volt)0,5 liter tejszín2 egész tojás20 dkg darált mák15 dkg cukor1 vaníliás cukor 5 dkg vajreszelt citromhéj Elkészítése:A kiflit hagyjuk szikkadni, lehetőleg ne friss kifliből készítsük el az ételt. Tehát a szikkadt kiflit karikázzuk fel. Egy megfelelő méretű tálban habarjuk el a tejszínt a tojásokkal, a cukorral (esetleg ízlésünk szerint mézzel), a vaníliás cukorral és a mákkal, reszeljük bele egy citrom levét (elhagyható), majd öntsük bele a kiflikarikákat és forgassuk alaposan össze. Hagyjuk állni egy kicsit, amíg a kifli felszívja a nedvességet.Egy megfelelő méretű sütőedényt vajazzunk ki, majd öntsük bele az anyagot. A tetejére csipkedjük rá a vajat, majd tegyük 200 °C-ra előmelegített sütőbe (gázon nagy fokozat) és süssük 5-10 percig, amíg a teteje kap egy kis színt, ropogósra sül. Nem kell túlsütni, nehogy kiszáradjon.Ennyi az egész.