Torta fehér csokis ganache-val

  • 2013.09.27.
  • 5


Kisebbik nagylányom 6. szülinapjára készült ez a torta. Gondoltam kiváló alkalom lesz arra, hogy kipróbáljak valamit, ami régóta birizgálja a fantáziámat. Ez pedig az, hogy a ganache ne sima csokival, hanem fehér csokival készüljön. Ha a krém fehér lesz, akkor a piskóta pedig barna, hogy jól nézzen ki, így gondoltam tehát ezt valósítom meg. Szokás szerint rákészültem egy nappal korábban a krémre, felmelegítettem a tejszínt (de nem forraltam) és ráöntöttem a feldarabolt csokira, addig kevergettem, míg elolvadt teljesen, majd ment a hűtőbe egy éjszakára. Amikor aztán másnap elkezdtem felverni a krémet, akkor először pánikba estem, mert nem akart krémmé válni. Szegény robotgép nem adta fel, így valamivel több idő múlva, mint a sima csokis krém, de csak meglett a krémem. Nagyon finom, nagyon szép, egy nagy hátránya van azonban. Borzasztóan gyorsan kell vele dolgozni, mert hamar ellágyul. Nyilván más az összetétele a fehér csokinak, mint a hagyományosnak, a lényeg, hogy mindent szervezzünk a kezünk ügyébe, mert ha belefeledkezünk a dologba, akkor könnyen járhatunk úgy, hogy a torta szépen elcsúszik, eldől. Ez pedig nem valami szép látvány.



A torta receptjét nem írom le újra, mert a blogon már több torta recept is van. A krém az érdekes, amelyhez 60 dkg fehér csokoládé és 6 dl jó minőségű zsíros tejszín kellett. A tejszínt felmelegítjük, de nem szabad felforralni, mert nem lehet majd felverni különben. A felmelegített tejszínt a csokira öntjük, folyamatosan kevergetjük, míg az egész elolvad. Betesszük a hűtőbe, hogy alaposan lehűljön, majd másnap felverjük, amíg a sűrű krémállagát eléri.



Ez a torta 4 lapból áll, az egyes lapok 5 tojásból készült egyszerű vizes piskóták. A kész torta magassága kb. 11 cm.