Karamelles, almás sajttorta

  • 2013.09.09.
  • 6


Már pár hónapja kinéztem ezt a tortát a
Sarokkonyha blogon. Most itt volt az alkalom, a kedves párom születésnapja, hogy elkészítsem. Mivel nekem nagyobb volt a tortakarimám, mint 18 cm (azt hiszem 24-es), így a kekszalapból másfél adagot készítettem, a többinél meghagytam az eredeti mennyiséget. A karamellszósz volt túl sok nekem, még így is, de ezt a többiek is írták, akik elkészítették, szerintem fél adag is elégséges. Hosszú a recept leírása, de tényleg hamar elkészül! Figyelem: az egy éjszakás pihentetés miatt, már a tálalás előtti nap neki kell állni elkészíteni!









Karamelles, almás sajttorta



Hozzávalók:



A keksz alaphoz:



37,5 dkg darált háztartási keksz
18 dkg olvasztott vaj



A karamellszószhoz:



40 dkg cukor
15 dkg vaj
2,5 dl tejszín



A mascarpone krémhez:



25 dkg mascarpone
1 ek porcukor
1 tojás
1 ek citromlé
1 kk vanília aroma (vagy 1 tasak vaníliás cukor)



Az almás réteghez:



3 nagyobb darab zöld alma
2 dkg vaj
2 ek cukor
1 kk őrölt fahéj



Egyébb:



2,5 dlj tejszín (a tetejére)
6 dkg durvára vágott dió



Elkészítés:



A kekszes alaphoz összedolgozzuk a darált kekszet az olvasztott vajjal. Nem kapunk egy homogén masszát, de beleöntjük egy kapcsos tortasütőbe és belenyomkodjuk, úgy hogy az oldalán egy kb. 3 cm-es peremet képezünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percet sütjük.



Ezalatt elkészítjük a karamellszószt, a párolt almát és a mascarpone krémet.



Egy vastag falú fazékban kis lángot odatesszük karamellizálódni a cukrot. Megkavargatjuk közben és mikor folyékonnyá válik, hozzáadjuk a felkockázott vajat, ekkor elkezd habzani, nem gond, megunja :) A vaj után hozzáadjuk a tejszínt és addig kavargatjuk, míg egyszínű szósszá válik, kicsit besűrűsödik, majd elzárjuk alatta a lángot.



Az almákat meghámozzuk, kivájjuk a magházakat és vékony szeletekre vágjuk. A vajon puhára pároljuk, cukorral és fahéjjal ízesítjük.



A mascarpone krémhez összekeverjük a hozzávalókat, egyneművé kavarjuk.




A megsült kekszalapot meglocsoljuk bőven karamellszósszal és megszórjuk a dióval. Erre ráhalmozzuk és egyenletesen eloszlatjuk a párolt almát, majd szétkenjük rajta a mascarpone krémet. Visszatesszük a sütőbe 175 fokra 30 percre. Mikor kész van, hagyjuk kihűlni és egy éjszakára a hűtőben tároljuk. Másnapra kellően megszilárdul a kekszes alap.




Másnap elkenjük rajta a felvert tejszínt, tetszés szerint diszítjük karamellkrémmel, vagy amivel szeretnénk még. Csak a legvégén kapcsoljuk le a tortakarimát! Ha nem megy egyszerűen, akkor vágjuk körbe a karima mentén késsel.



Tipp: a maradék karamellszószt ne öntsük el, felhasználhatjuk pohárdesszertekhez, pudinghoz, fagylalthoz, egyébb édességhez.






Címkék

Torta Dió Desszert Alma