Répatorta

  • 2013.11.17.
  • 2

Azt hittem, már írtam répás süti receptet, de most keresgélve sem találtam a blogban - így hát pótolom. Már csak azért is, mert a mai, vasárnapi kényeztetés ez volt.
Nem mértem mindent grammra pontosan (szokás szerint), de azért nagyjából megpróbálom leírni - remélem, sikerül, ha valaki ez alapján készíti el.Hozzávalók: 30 dkg reszelt répa, 3 nagy tojás, 10 dkg darált dió (vagy mandula), 2 ek. egyéb magliszt, kb. 1 dl olvasztott zsiradék (nálam fele kókuszzsír, fele disznózsír volt),1 ek. xilit, 2 ek. méz, fél kiskanál fahéj, csipet vanília, csipet szódabikarbóna (elhagyható)A tetejére: 1 ek. kakaóvaj, 2 ek. kókuszzsír, 2 ek. méz, 3 ek. kókuszreszelék, 1-1,5 dl kókuszkrém, vaníliaElkészítés: a reszelt répát alaposan kicsavarjuk [a levét megihatjuk! :)], a tojásokat ketté választjuk, a fehérjét csipet sóval habbá verjük, a sárgáját a mézzel, xilittel, a fűszerekkel felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zsiradékot is, és azzal is jól elmixeljük. Belerakjuk a répát, a diót és a maglisztet, majd óvatosan beleforgatjuk a habot. Kapcsos tortaformát kizsírozunk, belesimítjuk a masszát és előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük (tűpróba!). Kivéve a sütőből hagyjuk kihűlni, majd a formából kitesszük egy tálra.Vízfürdőben felolvasztjuk a kakaóvajat és a kókuszzsírt, hozzáadjuk a mézet és a késhegynyi vaníliaport, a kókuszreszeléket és a kókuszkrémet (sűrű kókusztej). Alaposan összekeverjük és a tortára kenjük. Díszíthetjük aszalt gyümölccsel, én most fagyasztva szárított tőzegáfonyát szórtam rá. Hűtőbe téve megpróbáljuk megvárni, hogy a máz megdermedjen.... :)