Tavaszváró gombaragu + 1 bónusz

  • 2015.02.20.
  • 1

Így tél vége felé elég egy kicsit kisütni a napnak, hogy az ember elkezdjen a tavasz és a zöld ízek után vágyakozni. Lehet, hogy a valódi kikelet még odébb van, de ma ezzel a zöldséges gombaraguval sikerült nagyon megidézni. :)Ráadásul gyorsan elkészül, úgyhogy a "15 perces kaják" címke is ráaggatható, plusz egy újabb pár perc ráadással egy bónusz is kihozható belőle (részletek lejjebb).Hozzávalók:50 dkg gomba (barna csiperkét használtam)3 szál újhagyma (vagy 30 cm póré)15 dkg szárzeller2 közepes sárgarépa1/4 édeskömény1/4 piros húsú paprikaegy csokor petrezselyemzöldbio citromsó, olajAz elkészítésből a legtöbb időt a zöldségek pucolása és szeletelése veszi el, a többi már tényleg csak pár perc. Jó szervezéssel itt is nyerhetünk: először a hagymát karikázzuk fel, amit már rá is dobhatunk a kevés olajra, megsózzuk és egy evőkanál vizet is öntünk rá, hogy párolódjon, ne süljön. Közben a megpucolt répát, szárzellert és édesköményt zöldséggyalun leszeljük (ujjakra vigyázni!!), majd ezt is a hagymára dobjuk. Max. 3 perc kell neki, úgyhogy a gombát gyorsan pucoljuk és vágjuk negyedbe, majd tegyük a zöldséghez. Sózzuk meg, kevés fehér bors is mehet rá. Közben még vágjuk fel vékony csíkokra a paprikát, illetve apróra a zöldség zöldjét. Ez is mehet a többihez, majd egy kevés reszelt citromhéjjal hangsúlyozhatjuk az étel friss jellegét. Mikor a gomba már roppanósan puha (de nem löttyedt), elzárjuk a gázt. Egy tányéron saláta vagy spenót levelekből megágyazunk (egyéb nyers zöldségeket is rakhatunk rá), majd a ragut rátéve tálaljuk.A bónusz pedig: ha a maradékot kissé megszórjuk valamilyen (általunk használható) liszttel és felengedjük jó 1 liter vízzel, sózzuk és felforraljuk, kész van a gombalevesünk is. Nem diétázó családtagok ehetik egy kanál tejföllel (tejszínnel) és pirított zsemlekockával.[Ha maradt a nyers zöldségekből, szintén zöldséggyaluval vékonyra szeljük, sózzuk, citromlével és olajjal megöntözzük és már kész is a délutáni nasihoz a saláta! ;) ]