Cassoulet - avagy a macerás ételek királya

  • 2013.01.05.
  • 8

Ennek a posztnak a megírását is halogatom már egy ideje, de most nekiveselkedek. Érdekes, hogy az étel elkészítése sokkal macerásabb, azzal mégsem vártam ennyit... :)
Egy ideje már körvonalazódott bennem, hogy Karácsonykor kihagyom a töltött káposztát és helyette valami extrábbal lepem meg magunkat. És akkor szembe jött egy nagyon vicces poszt ezen a blogon:
http://hommelette.blogspot.hu/2008/12/cassoulet.html
(Vigyázat, elolvasni sem tart rövid ideig!)
A francia konyha mindig is a szívem csücskének számított, így hát felmértem az itthoni készleteket, tanulmányoztam egyéb szakirodalmat - majd beszereztem a hiányzó alapanyagokat.
Megtudtam, hogy a cassoulet-ből (ejtsd: kásszulé) tájegységenként többfélét tartanak számon, amit én összehoztam, az nagyjából a toulouse-inak felel meg, bár abban bárányhús van.


Következzen a húsok felsorolása, ami belekerült:

- kacsacomb (ez volt egyedül bolti, a többi saját)
- fehérkolbász (leírás itt)
- füstölt csülök
- húsos szalonna
- gidapecsenye (gerinc melletti filé)

Az alapreceptnek nagyjából a harmadát vettem (tehát fél kiló bab, 1 liter húsleves, 1/2 csülök, 30 dkg kolbász, 30 dkg gidahús, 25 dkg szalonna, 30 dkg kacsahús, 1 kis üveg paradicsom, 3 dl fehérbor, 2 répa, 1 kis zeller, 1 kis hagyma - 3-4 szegfűszeggel, kis fej fokhagyma) - így pont belefért végül a 4 literes cserépedényembe.

Mivel az eredeti oldalon
remek fázisfotók vannak, nem írom le részletesen, legyen elég egy kép az alapanyagokról és a sütőbe való behelyezés előtt álló edényről:





3 és fél órát sült a 150 fokos sütőben, közben néha lenyomogattam a megpirult részeket. A család véleménye egyhangúlag elismerő volt és mindenkinek ízlett. Igaz, hogy két napig készült (nem kellett rohannom vele - no meg nem is lehet), de mindenképpen megérte!
Ha van időtök, alapanyagotok, feltétlen próbáljátok ki, fantasztikusan ízletes!
Íme a végeredmény: