Sabar Kéknyelű Kőmagas 2018 / mediterrán kacsacomb

  • 2019.08.31.
  • 8

Sabar Kéknyelű / Kőmagas 2018Visszafogott, de kifejező illatokkal fogad. Ásványos és herbális, sok fodormentával, zsályával és nyári almával.Selymes, sós korty, határozott grapefruitos savassággal, üdeséget és egyben teltséget a gyümölcsösség visz bele. Utóízben is szépen mutatja a fajta jegyeit, tisztán sallangmentesen, de még mindig minerálisan.
Az ilyen típusú borral könnyű dolgunk van, ha étel mellett keressük a helyét. Egyrészt a spontán erjesztés adta mérsékelt, tiszta illat és íz jegyei miatt. Másrészt a kortyban tapasztalt kiegyensúlyozottság sav, cukor és alkohol tekintetében.Amihez kipróbáltam:Sült kacsacomb és mell, szárított paradicsommal és “mediterrán” zöldfűszerekkel.
Elvárt módon szépen össze simultak az ízek és textúrák. A húshoz szinte “leves” szerűen esett a korty, lágy és neutrális volt a hatás. A zöldfűszeres és sült jelleghez harmonikusan kapcsolódtak a bor aromái.És ami az igazán kihívás szokott lenni, az a paradicsom:Az édessége mellett előtörő fanyarságához, volt elegendő sav a Kéknyelűben, de jól jött az a kis maradék cukor a is pohárból. Így mintegy marinád tudott működni a bor, szépen tálba forgatva az ízeket.
Bor&Sodó Receptképes blog, étel és bor ajánlattal, a mindennapokra, de a teljesség igénye nélkül...