Kuftaot gondi - avagy perzsa maceszgombóc

  • 2015.12.13.
  • 9

Mikor a csicseriborsó lisztből készült (tehát gluténmentes) perzsa gombóc találkozik az askenázi tyúkhúslevessel. A nem jól sikerült gondi rendszerint kemény, sűrű, kellemetlen az evése, ezért a lágy, levegős gondi a perzsa zsidóknál hagyományosan a jó szakács ismérve, és egyben kritériuma.A kesernyés rukkola lecserélhető azonos mennyiségű apróra vágott zöldhagymával.Hozzávalók (40 gombóchoz):1/2 kg darált csirkemell3/4 csésze pirított csicseriborsó liszt2-1 tojás1/4 teáskanál szódabikarbóna1 csésze rukkola (vagy spenót, vagy zöldhagyma), apróra vágva1/2 csésze apróra vágott zöldhagyma1/4 teáskanál őrölt kurkuma6 zúzott kardamom hüvely1/4 teáskanál zúzott köménymag1/2 teáskanál frissen őrölt fehér borstengeri sókörülbelül 3 liter finom húsleves (a gombócok főzéséhez)Elkészítés:Egységes péppé gyúrjuk a hozzávalókat.A levest enyhe forrásig melegítjük.Nedves kézzel egyforma gombócokat formálunk, és óvatosan a levesbe tesszük. Lefedjük, és körülbelül 30 percig alacsony lángon főzzük.forrás: hashulchan.co.il