Sütőben sült póréhagyma és gomba fasirt, valamint egyéb sütnivalók Peszahra

  • 2013.03.24.
  • 2









Persze
egész évben, bármikor készíthetünk zöldség fasírtot és pogácsát, de Peszahkor
valahogy élvezetesebb ilyesmit fogyasztani. Ezennel meghívlak titeket, hogy
kipróbáljatok három receptet, melyekkel bizonyíthatjátok magatoknak a fenti
állítás helyességét: sütőben sült póréhagyma és gomba fasírt, karfiol és
brokkoli fasírt, valamint krumlis édesburgonyás pogácsa, vagy "palacsinta?"
(levivot).



Póréhagyma
és gomba fasírt (pogácsa)

Hozzávalók
(5-6 fasírt):

1
póréhagyma

1
nagy hagyma

1/2
csomag gomba

kevés
olaj a sütéshez

1
evőkanál maceszliszt

1/4
kiskanál szétzúzott fokhagyma

1
tojás

1
tojás sárgája



fekete
bors



Elkészítés:

170
fokra melegítjük a sütőt. Sütőpapírral kibéleljük a tepsit.

A
póréhagymát, a hagymát és a gombát vékony és rövid csíkokra vágjuk.

Minden
zöldséget külön külön kicsit puhára sütünk.

A
zöldségeket egy szűrőedénybe helyezzük és kinyomkodjuk belőlük a folyadékot, aztán
körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy tovább csöpögjön a felesleges nedvesség.

A
zöldségekhez adjuk a maceszlisztet, a tojást, tojássárgáját valamint a
fűszereket, és az egészet összekeverjük.

A
keverékből kis köröket helyezünk a tepsire, majd körülbelül 10 percig sütjük,
amíg a pogácsák megbarnulnak.



Karfiol
és brokkoli fasírt (pogácsa) joghurtos mártással

Hozzávalók:

2
egész pászka

kevés
olaj sütéshez

15
karfiol és brokkoli

100
gramm (valamivel kevesebb, mint 1 csésze) maceszliszt

2
tojás



fekete
bors



A
joghurt mártáshoz

200
ml joghurt

6-5
bazsalikom

1
evőkanál friss citromlé

1
evőkanál olívaolaj



fekete
bors



Elkészítés:

Először
elkészítjük a mártást: Felaprítjuk a bazsalikomot, és egységes keverékké
dolgozzuk a mártás többi összetevőjével.

A
pászkát durva morzsává törjük.

A
karfiolt és a brokkolit külön külön kicsit puhára sütjük.

Bevonjuk
a karfiolt és a brokkolit: a maceszlisztbe mártjuk őket, majd a tojásba, és
végül a macesz-morzsába.

Körülbelül
két percig olajban sütjük, amíg aranyló nem lesz.

A
mártással tálaljuk.



Gyömbéres
burgonya és édesburgonya fasírt (pogácsa)





Hozzávalók
(6-5 pogácsához):

2
közepes burgonya

1
közepes édes burgonya

kb.
1x1 cm-es gyömbér kocka finomra reszelve

1
1/2 evőkanál maceszliszt

1
tojás

1/2
kiskanál római kömény

1/2
kiskanál só

1/2
kiskanál fekete bors

2
evőkanál olaj a sütéshez



Elkészítés

Durva
reszelővel (mit is csinálhatnánk?) durvára reszeljük a burgonyát és az
édesburgonyát.

Egy
szűrőedénybe helyezzük a reszeléket és kinyomkodjuk belőle a folyadékot, aztán
körülbelül 10 percig hagyjuk, hogy lecsöpögjön a felesleges nedvesség.

A
burgonyához adjuk a gyömbért, maceszlisztet, tojást és fűszereket, majd összekeverjük.

Egy
tepsiben olajat melegítünk, kis körökként belehelyezzük a keveréket. Mindkét oldalán
körülbelül 5 percig sütjük, amíg a pogácsák megbarnulnak.



Tipp:

Maceszliszt
nélkül is el lehet készíteni a pogácsákat.



(receptek és fotók: xnet)