Humusz és csípős mártás

  • 2014.10.24.
  • 8

Annak ellenére, hogy izraeli konyha-blog vagyunk, és a humusz talán a legismertebb izraeli ételek egyike, mégis ezen a felületen valahogy nagyon érdemein alul van reprezentálva e méltán híres csicseriborsó-krém finomság (1 humusz recept, 2 humusz recept). Ezen az arányon szeretnék most javítani kicsit.Munkahelyemen szinte hetente tartunk humusz-műhelyt különféle fontos vendégeknek (véleményformáló újságírók, neves séfek [nevessétek], nívós külföldi vendégek, vagy többszázezres követővel rendelkező konyha-bloggerek). A rövid salátagyári séta után a vendégek körbeállnak vagy ülnek a laborunkban egy munkafelületet (mondjuk inkább jól felszerelt konyhának nevezném, mert semmi labor jellege nincs), és Sarit, vicces koléganőm, aki kémkedésképpen két hónapot dolgozott egy arab humuszos konyháján, röviden bemutatja hogy hogyan készítjük a humuszt. Nem csalás, nem ámítás, semmi trükk, és a végén a vendégek ájuldozva dicsérik az eredményt, hangsúlyozva, hogy a legjobb humusziákban (humusz bár) sem ettek jobbat. És persze egy morzsát sem hagynak az asztalon…Itt egy az egyben Sarit nagy sikerű receptjét közlöm:Hozzávalók:800 gramm főtt csicseriborsó75 ml víz a főzés levéből220 gramm tahini pép1 citrom leve1 lapos kiskanál sóElkészítés:A csicseriborsót a vízzel valami robotgépben alaposan simára törjük.Miközben a konyhagép működésben van, lassan hozzáöntjük a tahinit.Ellenőrizzük a pép állagát. Ha túl sűrű, főzővizet tehetünk hozzá, ha túl híg, csicseriborsóval vagy egy kis tahinival javíthatjuk. Érdemes hígabbra készíteni, mert később viszonylag hamar megkeményedik.Hozzáadjuk a sót, a citromlevet és jól össze turmikszoljuk.Megkóstoljuk, szükség esetén utánaízesítünk.Tálaljuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, egy-két kanál, korábban félretett főtt csicseriborsót teszünk rá, meghintjük petrezselyem levelekkel, és friss pitával mártogatjuk. Nagyon ajánlott savanyúuborkával, olajbogyóval és -a lentebb közölt- Tatbíle (תטבילה) csípős mártással fogyasztani.Beteavon (בתאבון, jó étvágyat, héberül)!Tipp: érdemes nagy mennyiségű csicseriborsót főzni, kis adagokban lefagyasztani, és bármikor ha humuszt akarunk készíteni, vagy levest, salátát szeretnénk gazdagítani vele, nem kell a 10-12 órás áztatást és 2-3 órás főzést előlről végigjátszani. Mellesleg a konzerves változat sem rossz, de szerintem nem elég jó...Tatbíle csípős mártás
Hozzávalók:3 egész zöld chili (a magjával)100 ml olívaolaj1 marék petrezselyem.1 kiskanál darált fokhagyma½ kiskanál só (vagy ízlés szerint)1 citrom leveElkészítés:Mindent beleteszünk a robotgépbe, és egységes szósszá zúzzuk.Remélem, ízlett :)