Kaszinótojás változatok

  • 2015.05.22.
  • 8

Az izraeli MasterChef tavalyi évadjában egy nyolcvan év körüli magyar zsidó bácsi a kaszinótojással jutott át a selejtezőn, jogosan elbűvölve vele a zsűri séfjeit, akik az egekig dicsérték az itt újdonságnak számító alapötletet.A magyar konyhában a kaszinótojásnak megvan az őt megillető helye, mindenki ismeri a leginkább húsvétra, karácsonyi hidegtál részeként, vagy szilveszterkor tálalt finomságot. Melegen ajánlott minden fogadásra, vagy vendégváró hidegsalátás asztalra, friss péksütemények mellé is.A nagyon egyszerű alaprecept végtelenül variálható kedvenc ízeinkkel, a megtöltött tojásokat egyéni karakterrel ruházhatja fel a játékos kedvű főzőcskéző. Remek konyhai szórakozás ízekkel, színekkel és formákkal.Hagyományos kaszinótojásA tojásokat 10 percig főzzük, majd a főzővízben hagyjuk kihűlni. Meghámozás után óvatosan félbevágjuk, a sárgáját kivesszük és külön edénybe tesszük és villával alaposan összetörjük. Az elkészült krémmel újra megtöltjük a tojásokat, ízlés szerint kicsinosítjuk őket, és salátalevelekre, francia salátára tesszük, vagy egyszerűen magában, pirítós mellé tálaljuk.Töltelék:4 tojás összetört sárgával készülnek, melyekhez ízlés szerinti mennyiségben hozzákeverünk:1 evőkanál majonézt1 mokkáskanál mustárt1 evőkanál tejföltízlés szerinti metélőhagymát vagy petrezselymetsót, borsotTöltelék-variációkGombás karobos:4 főtt tojás sárgájakis fej vöröshagyma fele100 g gombafej1 kiskanál karobpor1 evőkanál szójaszószsó, borsAz apróra vágott vöröshagymát olívaolajon megpirítjuk, és hozzáadjuk az apróra vágott gombafejeket. Újabb rövid pirítás után karobport és kevés szójaszószt teszünk hozzá. Ennek igen erőteljes az íze, ezért érdemes fokozatosan hozzáadni a tojássárgákkal elkevert majonézhez. Sóval, borssal fűszerezzük.Avokádós:4 főtt tojás sárgája2 evőkanál (40 g) puha, törhető avokádó1/2 evőkanál majonéz1 mokkáskanál mustármetélőhagyma2 kiskanál citromlésó, borsTonhalas:4 főtt tojás sárgája2 evőkanál tonhal1 evőkanál majonéz1 mokkáskanál mustármetélőhagymasó, bors(illik hozzá apróra vágott savanyú uborka és csipetnyi kapor)Szárított paradicsomos:4 főtt tojás sárgájakis fej vöröshagyma fele apróra vágva és olivaolajon megpirítva1/2 evőkanál szárított paradicsom 1 evőkanál majonéz1 mokkáskanál mustár1 kiskanál citromlésó, bors