Cukormentes édessütemények

  • 2015.03.08.
  • 6

Mindenki szeret nassolni. Kávéval, teával, bármivel, semmivel. De miért legyen ez az apró élvezet tele cukorral és zsíradékokkal amikor olyan sokféle egészséges, tápláló és tetejébe édes alapanyag van körülöttünk? Rövid kisérletezés után íme két süteményrecept, amit nyugodt lelkiismerettel kínálhatunk szeretteinknek, és kényeztethetjük vele saját magunkat.A sütemények édes alapját vákumcsomagolásban forgalmazott datolyapép adja. Az adott mennyiséget egy deci meleg vízben áztatom, majd puha péppé keverem. További édes ízt ad a mazsola, áfonya, és a karobpor. Én most magas kakaó tartalmú keserűcsokit is engedélyeztem magamnak. Íme:Cukormentes karobos aprósüteményHozzávalók:170 g datolyapép100 g vaj, szoba-hőmérsékletű1 tojás1 pohár teljes kiőrlésű liszt2 pohár granola1 evőkanál karobpor1 pohár apróra darabolt keserű csoki1 pohár áfonya1 kiskanál szódabikarbónaElkészítés:A datolyapépet körülbelül negyed óráig egy deci meleg vízbe áztatom, amig kissé megpuhul és villával szétnyomható.A vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a száraz alapanyokat: granolát, szódaport, áfonyát, karobport, és a durvára vágott csokit, majd a tojással és a datolyapéppel összegyúrom. Ha túl lágy lett, granolát teszek hozzá, ha kemény és nem áll össze akkor narancslevet. Egy centi vastagságúra nyújtom a tésztát. A nyújtás és a szaggatás kicsit körülményes az áfonya és a csoki miatt, de őrizzük meg nyugalmunkat, megéri. A kiszaggatott süteményeket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt kapnak. Jó étvágyat!Cukormentes tahinis aprósüteményHozzávalók:170 g datolyapép100 g vaj, szoba-hőmérsékletű1 tojás3 pohár teljes kiőrlésű liszt1 pohár durvára tört dió1 pohár tahini1 csésze mazsola1 kiskanál szódabikarbónaElkészítés:Az előző süteményhez hasonlóan először a liszttel elmorzsolom a vajat, majd a száraz alapanyokkal összekeverem. Ezután a datolyapéppel, a tojással és a tahinivel készre gyúrom. Ha túl lágy lett a tészta lisztet, ha nem áll össze akkor narancslevet teszek hozzá. Kissebb darabokra osztom, egyenként egy centi vastagságúra nyújtom, a kiszaggatott sütiket 160 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg kevés színt kapnak. Jó étvágyat!