Mályva-levél saláta

  • 2015.02.20.
  • 5

Nemrég új kulináris élményben volt részem: mályva-salátát ettem :)Az erdei mályvát (Malva sylvestris, חלמית) Izraelben az arabból “Chubeza” (חובזה, خبّيزه) néven ismerik, de “Arab kenyér”-nek, vagy “Törpék kenyere”-nek is nevezik. Az izraeli függetlenségi háborúban az ostrom alatt álló éhező jeruzsálemi lakosok tápláléka volt, de a tatárjárás idején Magyarországon is ínségeledelnek számított a papsajtmályva.Mezőkön, elhanyagolt területeken szabadon nő, viszont számos faját kerti virágként is termesztik.Nem tudtam, hogy a papsajt ehető levélzöldségként. Először egy izraeli farm menüjében találkoztam vele, aztán egy arab vendég-séf kényeztetett vele a munkahelyemen.Íme egy egyszerű recept.Hozzávalók:500 g mályvalevél, próbáljunk zsenge, kevésbé szőrös leveleket gyűjteni1-2 nagy fej vöröshagyma1/4 csésze extra szűz olívaolajSó és őrölt fekete borsfél citrom leveElkészítés:Eltávolítjuk a levelek szárait, leöblítjük, alaposan leszűrjük a leveleket, aztán apróra vágjuk őket.Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk. A hagymát vékony szeletekre aprítjuk és keverés közben addig sütjük, amíg aranyszínű és lágy lesz.Hozzáadjuk a mályvát, összekeverjük, lefedjük és alacsony lángon főzzük, amíg a levelek megpuhulnak (20-30 perc). Ha a mályvalevél száraz, adhatunk hozzá még egy evőkanál olívaolajat vagy vizet.Ráöntjük a citromlevet, picit megkeverjük és narancs-, vagy sárgadinnyedarabokkal díszítve tálaljuk.Isteni!