Húsgombóc csicseriborsó és padlizsán mártással

  • 2016.02.02.
  • 2

Húsgombóc, sült padlizsán és főtt csicseriborsó önmagukban is finom ételek, de mi történik, ha kombináljuk őket? Nem meglepő, hogy mennyei receptet kapunk. A húsgombóc magába szívja a padlizsán ízét, a padlizsán a csicseriborsó aromájából vesz át, emez meg a húsgombóc zamatát kölcsönzi. Aztán kezdhetjük e kört elölről, de megfordítva is. Szóval mennyei esszencia. Mondtam már?Külön élvezet a főétel elfogyasztása után kenyérrel kimártogatni a megmaradt mártást :)Hozzávalók 4-6 személyreHúsgombóc:1 kg friss darált marhahús6 gerezd összezúzott fokhagyma1 tojás1/2 csésze apróra vágott koriander (vagy petrezselyem)1 evőkanál római kömény1 teáskanál só1 teáskanál őrölt fekete bors1 teáskanál baharat (arab-izraeli fűszerkeverék, fő összetevői: szegfűszeg, fahéj, szegfűbors, fekete bors, egyes változataiban a szerecsendió, a kardamom, a kömény és még a száraz koriander is megtalálható)1 teáskanál paprika3 evőkanál zabpehely vagy zsemlemorzsaMártás:1 nagy padlizsán3 evőkanál olívaolaj2 fej vöröshagyma, csíkokra vágva1 teáskanál római kömény1 teáskanál kurkuma2 evőkanál szójaszósz3 csésze víz1 evőkanál zöld curry krém (kihagyható, de nem ajánlatos)1 teáskanál sóőrölt fekete bors2 csésze főtt csicseriborsóElkészítés:Nagyobb kockákra vágjuk a padlizsánt és olajban aranybarnára pirítjuk (másik lehetőség: olajat spriccelünk a padlizsánra, majd 180 fokra előmelegített sütőben fél óráig sütjük).Jól összekeverjük a húsgombóchoz valókat és a masszából golyókat formálunk.A mártás elkészítéséhez nagy, lapos serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a hagymát aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot, kurkumát, szójaszószt, curryt, vizet, sót, borsot, mindezt összekeverjük, forrásba hozzuk, majd lejjebb vesszük a tüzet.Beletesszük a csicseriborsót, ráhelyezzük a húsgombócokat, majd erre a padlizsán kockákat. Félig lefedjük, és körülbelül 35 percig főzzük , amíg a húsgombóc puhára fő (ha sűrűbb mártást szeretnénk, a főzés utolsó 10 percében távolítsuk el a fedelet).recept és fotó: xnet